Бајден, Џонсон и Морисон се о АУКУС у Корнволу договарали Макрону и НАТО иза леђа

АМЕРИЧКИ ПРЕДСЕДНИК ЗАТРАЖИО ХИТАН ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР СА ФРАНЦУСКИМ ЛИДЕРОМ

* The Times инсајдерски тврди да је договор о антикинеском пакту, због којег је Аустралија одустала од већ потписаног уговора са француским војним бродоградилиштем Naval Group о градњи 12 класичних ударних подморница типа Baracuda, „пао“ док се Емануел Макрон са осталим учесницима самита Г-7 налазио у „суседној просторији“

* Појавиле су се претпоставке да ће Бајден – да би бар умањио незадовољство Париза и избегао „француску побуну у НАТО“ - понудити Макрону да Naval Group ипак сагради део подморница за Аустралију или да се са подељеним улогама генерално укључи у њихову градњу, али да погон буде – атомски и амерички

___________________________________________________

       ПОРТПАРОЛ француске владе Габријел Атал изјавио је да ће Емануел Макрон наредних дана разговарати са председником САД Џозефом Бајденом.

       То ће бити њихов први контакт након дипломатске кризе између две земље настале чим су Вашингтон и Лондон увукли Аустралију у свој антикинески пакт АУКУС, а Канбера објавила да раскида уговор потписан са француским војним бродоградилиштем Naval Group о градњи 12 класичних ударних подморница типа Baracuda.

       До телефонског разговора Бајден-Макрон доћи ће на иницијативу председника САД који ће покушати да затвори „рупу“ у америчко-француским односима и да предупреди могућу „француску побуну“ унутар НАТО.

       Макрон се, по свему судећи, неће задовољити Бајденовим објашњењима. Могуће је да неће пристати ни на могући минимални компромис.

       Макрон се није задовољио ни објашњењем аустралијског премијера Скота Морисона да је – због промењене гополитичке ситуације у његовом делу света – одустао од класичних подморница јер жели атомске (које ће градити у својим бродоградилиштима са америчким атомским технологијама).

       Појавиле су се претпоставке да ће Бајден понудити Макрону да Французи ипак саграде део подморница за Аустралију или да се генерално укључе у њихову градњу, али да погон буде – атомски и амерички.

       Већина коментара поводом овог заоштравања бави се повлачењем француских амбасадора из Вашингтон и Канбере и изјавом шефа Макронове дипломатије, Жан-Ива Дриана, да су три чланице новог антикинеског пакта његовој земљи „забиле нож у леђа“. Међутим, ствари су још горе.

       Британски The Times отворено пише да су се Бајден, Џонсон и Морисон о формирању АУКУС договарали још у јуну на самиту Г7 у Корнволу. Док су у суседним канцеларијама – ништа не подозревајући – били остали учесници, међу њима и Макрон.

       Исти лист тврди да је Морисон са тог самита одлетео у Париз да Макрону и лично потврди приврженост споразуму о градњи подморница.

       На том самиту били су и кључни лидери Европске уније који су најавили да ће средином септембра представити дуго формулисану нову стратегију ЕУ у индо-пацифичком региону.

       Американци, Британци и Аустралијанци су о формирању АУКУС објавили дан пре него што је комесар ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борел требало да представи ту нову стратегију ЕУ.

       Волфганг Мунхау, директор аналитичке групе Еурообавештајне службе, без дипломатског увијања назвао је АУКУС „катастрофом за Европу“.

       Тројни антикинески пакт је тежак ударац и за НАТО који је био искључен из договарања као и Француска и ЕУ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари