Азери тврде да су потомци „кавкаских Албанаца“ и да су цркве и манастири Карабаха - њихови

НАВОДНО ТРАЖЕ ДА ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ПРИЗНА „ЦРКВУ КАВКАСКЕ АЛБАНИЈЕ“

Јерменски манастир Дадиванк, у Арцаху

* Азербејџан и са државног нивоа пропагира теорију: „Јермени, који немају историјске корене на Кавказу, иду путем присвајања албанских споменика и промене њихове националне припадности јер желе да овде вештачки посеју своје историјске трагове

* ФАКТИ: Не личи ли вам ово на шиптарске и монтенегринске подметачине са „Косовском/Црногорском православном црквом“, на све што у Приштини блебећу о настанку Високих Дечана? Изгледа да је малигна свака Албанија – и кавкаска и балканска?

__________________________________________________________________

       АЗЕРБЕЈЏАН већ доста дуго протура тезе да манастири и цркве на територији Арцаха (Карабаха) нису јерменски, већ албански!

        А да су у Арцаху „у давним временима углавном живели Турци и кавкаска племена“.

       Трећа антијерменска теза је да је Арцах у тим временима „био саставни део Кавкаске Албаније - древне азербејџанске државе“.

       Азербејџан и са државног нивоа пропагира теорију: „Јермени, који немају историјске корене на Кавказу, иду путем присвајања албанских споменика и промене њихове националне припадности јер желе да овде вештачки посеју своје историјске трагове“.

Долазак руских миротвораца у Дадиванк

       Сада, након што су Јермени изгубили други рат за Карабах (Арцах), а обични Азери (преко друштвених мрежа) и азербејџански политичари, манастире и храмове Арцаха све чешће и све упорније називају „албанским“.

       А они су, дакако, некадашњи „Кавкаски Албанци“. Наравно, и не покушавају да објасне како су постали и Турци и муслимани-шиити.

       У азерберјџанско-турском делу интернета већ су кренула постовања и лајковања да је баку започео разговоре са Цариградском патријаршијом са иницијативом да патријарх Вартоломеј да томос аутокефалности „Цркви Кавкаске Албаније“.

       Наводно је са Анкаром већ договорено да Турска ово подржи...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари