Американци ударили и на 14 највећих банака и главну авио-компанију Ирана

ДА ЈОШ ПОСЛУЈУ СА ИРАНОМ ДОЗВОЛИЛИ: ЈАПАНУ, КИНИ. Ј. КОРЕЈИ. ИТАЛИЈИ, ИНДИЈИ, ТАЈВАНУ, ГРЧКОЈ И ТУРСКОЈ

* Хасан РОХАНИ: „Са  поносом ћемо заобићи ваше илегалне и неправедне санкције јер су оне противне међународном праву. Налазимо се у економском рату и суочени смо са застрашивањем. Мислим да у америчкој историји у Белој кући није било човека који више (од Трампа) крши међународно право и конвенције

__________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео открио је данас да је Вашингтон увео санкције и против главне авио-компаније Ирана и против 70 финансијских организација те земње.

         Прецизирао је да је под ударом свих 14 највећих банака Ирана међу којима су и Bank Melli, Arian Bank, Future Bank B.S.C, Export Development Bank of Iran, Ghavamin Bank, Bank Sepah, Bank of Industry and Mine, Europaisch-Iranische Handelsbank AG.

         Нагласио је да те банке „финансирају дестабилизујуће деловање Техерана“.

         И навео: да је Иран у своје Корпус чувара исламске револуције уложио „ милијарде долара“.

         Помепо је истовремено открио да су САД обавезе придржавања својих антииранских санкција привремено ослободиле осам земаља: Кину, Индију, Италију, Грчку, Јапан, Јужну Кореју, Тајван и Турску.

         Додао је да то уопште не значи да САД  одустаје од намере да санкцијама ирански извоз нафре сведу на нулу.

         Министарство финансија САД објавило је да су санкције уведене против 700 иранских компанија, организација и грађана.

Председник Ирана Хасан Рохани рекао је данас да ће његова земља "поносно заобићи" америчке санкције иранској нафтној индустрији и финансијама.

         "Кажем да ћемо с поносом заобићи ваше илегалне и неправедне санкције јер су оне противне међународном праву", рекао је Рохани у телевизијском обраћању.

         Шест месеци после повлачења из нуклеарног споразума из 2015, председник САД Доналд Трамп данас је поново увео најстроже санкције иранском нафтном и финансијском сектору које је влада Барака Обаме укинула.

         "Налазимо се у економском рату и суочени смо са застрашивањем. Мислим да у америчкој историји у Белој кући није било човека који више крши међународно право и конвенције", изјавио је ирански председник.

         Трамп је од доласка на власт заузео непријатељску позицију према Ирану, а у августу је Техерану увео први круг санкција.

         Шеф иранске дипломатије, Џавид Зариф, изјавио је да ће Техеран бити спреман да преговара сада САД само под условом да Вашингтон измени свој однос према „атомском споразуму“ који је Техеран 2015-те потписао са шест великих сила међу којима су биле и Сједињене Државе.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари