Американци подвили реп: На тајниим преговорима са Талибаном пристали да напусте Авганистан

ОКУПИРАЛИ ТУ ТЕМЉУ ПРЕ 17 ГОДИНА, А САДА КАПИТУЛАЦИЈУ ПАКУЈУ У ДИПЛОМАТСКИ ЦЕЛОФАН

* Највише страних војника у Авганистану је било између 2010-те и 2013-те – око 150.000. Данас је њихов број сведен на 14.000

* Талибан тренутно контролише око 60 одсто теритзорије Авганистана

___________________________________________________________________________

            ДОЂЕ америчка маца на вратанца и у Авганиостану. на сопствена вратанца.

            Вашингтон је створио радикални исламистички милитаризовани покрет Талибан и окренуо га против Совјетског Савета. Потпом је окупирао Авганистан и тиме окренуо Талибан против Америке, а последњих месеци је био принуђен да са врхом Талибана тајно преговара и да попушта.

            Специјални емисар САД за Авганистан Залмај Халилзад управо је објавио да су ту преговори – вођени у Дохи - крунисани договором да Пентагон и амеррички савезници из НАТО повуку трупе из Авганистана!

            Ово је фактички тиха и постепена капитулација. А да се то не би баш видело `с Марса`, Халилзад је навео и да су се `две стране` договориле о `заједничкој борби против тероризма`.

            Ето тако: терористи из Талибана више нису терористи већ саборци у тобожњој прорби против тероризма.  

            Халилзад је прецизирао да је у Дохи постигнута `принципијелна сагласност` страна о сва четири кључна питања: 1. свеобухватни прекид ватре, 2. контратерористичке гаранције са стране Талибана, 3. повлачење трупа САД и савезника и 4. отпочињање међуавганистанских преговора.

            Према његовим речима, суштински договор о одласку америчких и других страних трупа из Авганистана већ је постигнут.

            Преговори сукобљених авганистанских страна – открио је Халилзад – почеће чим буде прецизно договорен темпо одласка страних војски.

            Американац је је нагласио да ће преговори бити брзо настављени и  да ће се Вашингтон држати принципа: ништа није коначно договорено док не буде све договорено.

            Америчке и друге западне трупе су окупирале Авганистан пре 17 година.

            Највише страних војника у Авганистану је било између 2010-те и 2013-те – око 150.000. Данас је њихов број сведен на 14.000.

            Талибан тренутно контролише око 60 одсто теритзорије Авганистана.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари