Америчке Свемирске снаге забринула кинеска космичка рука-манипулатор

ДУГАЧКА ЈЕ ДЕСЕТ МЕТАРА, ИМА СОПСТВЕНЕ „ОЧИ“, А МОЖЕ ДА ПОДИЖЕ ДО 20 ТОНА

* Командант америчких Свемирских снага, генерал Џејмс ДИКИНСОН, рекао је на саслушању у Конгресу да кинеска роботска рука - у случају рата у свемиру - може нападати и уништавати ГПС-сателите чиме би били онеспособљени  амерички носачи авиона, ловци пете генерације, тенкови и ракетни системи

* Војни аналитичар из Макаоа, Ентони Вонг Донг, указао да НАСА још од 1990-их своје свемирске летелице опрема роботизованим оружјем

____________________________________________________

       СЈЕДИЊЕНЕ Државе страхују да ће кинеска роботска рука на главном модулу треће националне свемирске орбиталне станице Тиангонг бити употребљена у војне сврхе, објавио је реномирани лист South China Morning Post.

       Пре неколико дана je Кинеска аерокосмичка научно-техничка корпорација  (China Aerospace Science and Technology Corporation - CASC) објавила анимирани видео снимак који приказује њену руку-манипулатор дужине десет метара која је у стању да подиже предмете тежине до 20 тона.

       Чак и да се креће изван орбиталне станице.

       Чини је седам зглобова, а опремљена је ефекторима и системом видео надзора.

       CASC планира да је инсталира на основни модул Тианхе.

       Очекује се да ће Кина лансирати своју трећу орбиталну станицу 2022-ге године.

       Командант америчких Свемирских снага, генерал Џејмс Дикинсон, рекао је на саслушању у Конгресу да кинеска роботска рука може представљати претњу САД у космосу.

Џејмс Дикинсон

       Није крио да у Пентагону сматрају да „кинеска рука“ - у случају рата у свемиру - може нападати и уништавати ГПС-сателите чиме би били онеспособљени  амерички носачи авиона, ловци пете генерације, тенкови и ракетни системи.

       Аналитички центар за стратешке и међународне студије у Вашингтону тврди да сателит Шиђијан-17, који је на орбити од 2016. године има сличан манипулатор, а да је протеклих година направио низ „необичних маневара“ и променио свој положај у односу на остале сателите.

       Војни аналитичар из Макаоа, Ентони Вонг Донг, подсетио је да НАСА још од 1990-их своје свемирске летелице опрема „роботизованим оружјем“.

       Признао је да је схватљиво зашто су Сједињене Државе забринуте поводом кинеских космичких достигнућа:

       „Кључно питање је када ће Кина почети да такве манипулаторе користи и у које сврхе“.

       Администрација Џоа Бајдена, као и претходна Трампова, сматра Кину главном претњом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари