„Америчка зелена перестројка“ коштаће свако домаћинство у САД 600.000 долара

ВЕЋ ФАКТИЧКИ ПОСТАЈЕ ПРОГРАМ ДЕМОКРАТСКЕ ПАРТИЈЕ ЗА ПРЕДСЕДНИЧКЕ ИЗБОРЕ 2020.

* Програм-манифест предвиђа радикално прекрајање економије: увођење државних гаранција за радна места за све Американце, бесплатне станове, школовање и лечење за све, приходе и за оне који не могу или не желе да раде, одустајање од нафте, гаса и атомске енергетике у име борбе против глобалног отопљавања

* Одушевљавање оваквом перспективом узело је таквог маха да су конгресмени тражили од шефа Система федералних резерви, Џерома Пауела, да одговори на питање: да ли је могуће повећавање буџетског дефицита `до бесконачности` с обзиром да Систем може `до бесконачности` штампати доларе и држати каматне стопе око нуле?

* Борба око  судбине „Америчке перестројке“ је у суштини борба између два пола америчке елите од којих један жели да по сваку цену сачува постојећи систем, а други је, обрнуто, спреман да крене путем који гарантује веома оштру кризу и у америчкој и светској економији

* Парола „Уништимо кинеску индустрију и енергетику да бисмо спасили планету“ – може стећи широку подршку у САД

______________________________________________________________________

         Пише: Иван ДАНИЛОВ

         МИНУЛЕ недеље се озбиљно заоштрила борба оно програма „Новог зеленог курса“ који би пре требало називати „Америчком перестројком“ јер је већ фактички постао програм Демократске партије САД за председничке изборе који ће се одржати 2020-те.

         А та борба ће – због процеса глобализације – својим резултатима сигурно знатно утицати на светску и руску економију.Светски финансијски систем је увезан са САД. И због доминантног коришћења долара у светској трговини и због озбиљног утицаја САД  на финансијска тржишта и кључне међународне финансијске структуре попут ММФ.

         Борба око  судбине „Америчке перестројке“ је у суштини борба између два пола америчке елите од којих један жели да по сваку цену сачува постојећи систем, а други је, обрнуто, спреман да крене путем који гарантује веома оштру кризу и у америчкој и светској економији.

         На страни „перестројке“ су углавном амерички политичари, а на страни очувања постојећег система – претежно банкари.

         Ево, укратко, у чему је суштина мегапројекта.

         Звезда Демократске партије у успону и љубимица америчких медија и младежи - конгресвумен Александрија Окасио-Кортес и њен тим – објавили су амбициозан програм-манифест који претпоставља радикално прекрајање економије: увођење државних гаранција за радна места за све Американце, бесплатне станове, школовање и лечење за све, приходе и за оне који не могу или не желе да раде, одустајање од нафте, гаса и атомске енергетике у име борбе против глобалног отопљавања. Такође: радикално смањење броја приватних аутомобила и авионских летова (такође у име борбе са отопљавањем), као и ремон свих зграда ради смањења трошкова за њихово грејање и хлађење.

         Творци програма желе и да смање број крава у свету (чак јавно жале што број крава за десет година неће бити `сведен на нулу`).

         Ако победи „Нови зелени курс“, Русија ће се суочити са новим санкцијама зато што њена нафта и гас наводно угроћжавају планету. А главни непријатељ биће Кина која активно користи нафту, гас и угаљ.

         Парола „Уништимо кинеску индустрију и енергетику да бисмо спасили планету“ – може стећи широку подршку у САД.

         Идеје садржане у програму „Америчке перестројке“ многима ће се учинити чистим безумљем. Међутим, у САД – како указује патријарх америчке конзервативне журналистике Шон Ханити – многе утицајне демократе и медији подржавају Окасио-Кортес.

         Чак су и многи вероватни кандидати за номинацију Демократске партзије за председника САД већ изјавили да подржавају курс који је „назначила Александрија“.

         Дискусија о том програму већ је стигла до питања – како исфинансирати његову реализацију.

         Тим бившег шефа Управе Конгреса САД  за буџет Дагласа Холца-Икина израчунао је да је за финансирање свега из „Америчке зелене перестројке“ потребно 90 трилиона долара, однодно – 600.000 долара по свакој америчкој породици.

         Поређења ради: амерички БДП био је 2017-те 19,39 трилиона долара.

         Јасно је, дакле, да толиког новца у америчком буџету нема и неће ни бити. Тим пре што САД бвећ живе `на кредит` јер је државни дуг премашио 22 трилиона долара.

         Чак и неки високи званичници Демократске партије предлажу да све буде плаћено доларима које ће наштампати Систем федералних резерви. Образложење је: Систем штампа доларе па за САД буџетски дефицити немају никакав значај.

         Чују се и тврдње да ће америчка економија – када свака бензиснака пумпа буде замењена соларном електричном станицом, а сваки Американац буде имао посао или пристојну надокнаду за немање посла – „показати права чудеса бурног раста“. Зато наводно неће бити проблеме како финансирати реформе већ како потрошити зарађени новац.

         Одушевљавање оваквом перспективом узело је таквог маха да су конгресмени тражили од шефа Система федералних резерви, Џерома Пауела, да одговори на питање: да ли је могуће повећавање буџетског дефицита `до бесконачности` с обзиром да Систем може `до бесконачности` штампати доларе и држати каматне стопе око нуле?

         Пауел, који је вероватно најутицајнији финансиста планете, разочарао је оне који су склони државном финансирању „Америчке зелене перестројке“:

         „Погрешна је идеја да буџетски и трговински дефицити немају значај за земље које се могу задуживати у сопственој валути. Државни дуг САД већ је превелики у односу на БДП, а што је много важније – расте брже много него БДП. морамо мање трошити или обезбедити веће приходе“.

         Међутим, тешко да ће Пауелово упозорење зауставити политичаре који желе да са својим бирачима и спонзорима деле 90 трилиона долара (макар и обесцењених).

         Дође ми да пожелим успех присталицама „Америчке зелене перестројке“ јер ће хиперинфлација и економска криза, које ће породити, урушити једнополарни амерички свет који већ пуца по шавовима.

         Само, постоји опомена Вајмарске Немачке: жестоке економске кризе помажу доласку на власт неуравнотежених и и отворено опасних политичких лидера. У суштини, економски ризици који долазе од САД могу се у том случају веома брзо претворити у војне ризике.

         А за такве ризике је пожељно припремати се унапред.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари