Амери и стару добру идеју заштите природе претварају у оружје за масовно уништавање

ОД СЕДАМДЕСЕТИХ ДО ДЕВЕДЕСЕТИХ – СВЕТ СУ ПЛАШИЛИ „НОВИМ ЛЕДЕНИМ ДОБОМ“

* Тема „ново ледено доба“ се појавила крајем 1960-их. The New York Times је 1969 тврдио: „Остало нам је само двадесет година“. А The Guardian 1974: „Ледено доба долази убрзаним темпом“

* А како се у томе држала науком? Трчала је испред, проналазећи све више и више непорецивих „научних“ доказа да ће глобално захлађење бити брзо и страшно: „Сви ћемо умрети“

* Инспиратор „глобалног загревања“ био је бивши потпредседник Сједињених Држава Ал Гор. The New York Times и The Guardian, CNN и BBC – као по команди - почели су да промовишу нову агенду америчке администрације. Кренуле су тврдње и масовна плашења: „сви ћемо умрети“.  Британски принц Чарлс је 2009. дао човечанству осам година, а  The Guardian је 2013. године открио да ће се Арктик отопити за две године

* Као и „ново ледено доба“, за Американце је и глобално загревање оружје за уништавање и потискивање економских конкурената. Његову геополитичку основу искрено је формулисаоамерички  „климатски краљ“ Џон Кери: „Ни једна влада не може сама решавати проблем климе... Решење може доћи једино из приватног сектора. Улога влада је да приватницима створе услове за то...  За ово ћемо се борити као у рату“

____________________________________________________

       Аутор: Викторија НИКИФОРОВА, РИА Новости

       СТАРИЈИ људи се добро сећају да је главна хорор прича седамдесетих и деведесетих било „ново ледено доба“.

       Њиме су становништво планете плашили потпуно исти листови и ТВ канали који нас данас плаше „глобалним загревањем“.

       Тема „ново ледено доба“ се појавила крајем 1960-их. The New York Times је 1969 тврдио: „Остало нам је само двадесет година“. А The Guardian 1974: „Ледено доба долази убрзаним темпом“.

Током две деценије су тврдили да ће свет

овако изгледати већ у наше време

       У тим и мноштву сличних текстова се тврдило да ће ускоро све житарице нестати и да нећемо имати шта да једемо, а да ћемо и пре тога остати без воде за пиће. Мрачна будућност је комплетирана тврдњама да ће Венеција и  Малдиви потонути, а да ће се Њујорк - попут Нове Атлантиде - наћи на дну океана.

       Чак се звонило на узбуну да ће до 2000. године цела планета бити прекривена ледом.

       А како се у томе држала науком?

       Трчала је испред, проналазећи све више и више непорецивих „научних“ доказа да ће глобално захлађење бити брзо и страшно: „Сви ћемо умрети“.

       Научници су на том таласу писали монографије, држали семинаре и апеловали на власти.

       Научници и професори Универзитета Браун писали су 1972. Ричарду Никону: „Драги господине председниче! Знајући за вашу бригу за будућност целог света, морамо вас обавестити <...> да је велика вероватноћа глобалних климатских промена размера са којима се цивилизовано човечанство досад није сусрело ... Хлађење наше планете брзо напредује... "

       „Глобално захлађење“ одмах је постало и оружје у хладном рату.

       У то време је Совјетски Савез рекордним темпом развијао своју нафтну индустрију и почео да експлоатише производи гас. А на Западу су патили од нагло растућих цена нафте које су им арапске земље приредиле 1973. године.

Сад плаше овим

       У то време је Никсон саветовао Американцима штедљивост: да сваки други дан сипају гориво у своје аутомобиле, да не возе брже од 100 километара на сат ни аутопутем, да куће не загревају преко + 18 и да мање лете авионима.

       Мит о глобалном захлађењу једноставно је и јасно оправдавао потребу одузимања природних ресурса СССР-у. Говорило се: неправедно је да Руси зими имају топле куће и станове, а да их Американци немају.

       Године 2006. - само две године након премијере филма „Прекосутра“ - на филмском фестивалу у Кану представљен је документарни филм „Незгодна истина“.

       Његов инспиратор, спонзор и главни јунак био је бивши потпредседник Сједињених Држава Ал Гор. Он је наредне године за тај филм добио Нобелову награду.

       „Незгодна  истина“ била је у томе – како се одједном показало - да све наше невоље долазе од глобалног загревања.

       Од тог момента су The New York Times и The Guardian, CNN и BBC – као по команди - почели дапромовишу нову агенду америчке администрације.

       Кренуле су тврдње: људске активности доводе до повећања емисије угљен-диоксида у атмосферу. То доводи до загревања. А загревање је лоше. Зашто? Не питајте.

       Поновила су се масовна плашења: „сви ћемо умрети“.

       Британски принц Чарлс је 2009. дао човечанству осам година.

       The Guardian је 2013. године открио да ће се Арктик отопити за две године.

И овим...

       Научници су опет пожурили да сервисирају ову нову агенду.

       Поново су заређали семинари, конференције, обраћања председницима. Све се завршило тиме што су водеће земље потписале Кјото протокол и Паришки климатски споразум, иако многи стручњаци и даље оштро критикују мит о глобалном загревању.

       Нови амерички мит, попут легенде о глобалном хлађењу, има чисто економску логику. То је покушај уништавања конкурената.

       Има ли ишта лакше од проглашавања пшенице и гаса из Русије одговорним за гомилање угљендиоксида ради истискивања са тржишта и наметања свога.

       Геополитичке основе глобалног загревања управо је потпуно искрено формулисао „климатски краљ“ Џон Кери: „Ни једна влада не може сама решавати проблем климе... Решење може доћи једино из приватног сектора. Улога влада је да приватницима створе услове за то...  За ово ћемо се борити као у рату “.

       Једноставно речено, сувереним владе се предлаже да своја овлашћења предају приватним корпорацијама, каква је, на пример, Heinz, чија је наследница супруга Џона Керија.

       Међутим, власници корпорација, који се данас нуде за вође целог света, недавно су показали огромну неадекватност.

       Илон Маск, рецимо, обећава да ће за неколико година укинути језик као средство комуникације.

       Мормонски милијардер Тревор Милтон активно промовише водоник као ново модерно гориво, а то је један од најексплозивнијих гасова на свету.

       Бил Гејтс финансира егзотичне пројекте за борбу против глобалног загревања.

       Према једној од његових иницијатива, у ваздух би требало подићи хиљаде авиона са задатком да испуштају тоне креде у атмосферу.

       Он рачуна да би то направило `завесу` која би сакрила Сунце, па би на Земљи постало хладније.

Већ плачу и за белим медведима...

       На Земљљи после тога ништа не би расло и не би имало шта да се једе, али би глобално загревање престало? Не, али то са кредом није  шала, тај и сличне пројекте озбиљно разматрају научници на Харварду.

       Сада подухвати овога милијардера изгледају као само смешно лудило. Али, шта ако се такви момци дочепају власти над светом?

        Тада ће свима пресести..

       Свега овога ваљало би се сетити уочи климатског самита заказаног за април ове године. Наши амерички партнери знају како било коју идеју претворити у оружје за масовно уништавање. Укључујући и добру стару идеју заштите природе.

       Све ово би требало имати на уму уочи климатског самита који су (у Вашингтону) планирали за крај априла

       Американци умеју да сваку идеју претворе у оружје за масовно уништавање...

       Укључујући и стару добру идеју заштите природе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари