Ах, Пољаци: Варшава тврди да је економска интеграција Русије и Белорусије претња Европи

ЧАПУТОВИЧ: ТО ЋЕ УГРОЗИТИ ДОСАДАШЊУ РАВНОТЕЖУ СНАГА НА КОНТИНЕНТУ

* Половином септембра московски дневни лист „Комерсант“ објавио да Русија и Белорусија 2021-ве треба да пређу на заједнички „порески кодекс“, заједничку царинску политику и јединствени регулатор енергетског тржишта

________________________________________________________________

        ШЕФ пољске дипломатије Јацек Чапутович изјавио је да је зближавање Русије и Белорусије претња (до)садашњој равнотежи снага у Европи.

        Он је „трентну ситуацију са Савезном државом Русије и Белорусије“ назвао „озбиљном“.

        Власти у Минску је посаветовао да се „сконцентрише на друга питања“ (а не на зближавање са Русијом).       

        Белоруски премијер Сергеј Румас дан раније је изјавио да ће владе Русије и Белорусије до 1. децембра шефовима својих држава предложити детаљни пројекат интеграције економија две земље (по привредним гранама).

        Половином септембра је московски дневни лист „Комерсант“ објавио да Русија и Белорусија 2021-ве треба да пређу на заједнички „порески кодекс“, заједничку царинску политику и јединствени регулатор енергетског тржишта.

        Белоруски лидер, Александар Лукашенко је 18. јула са Владимиром Путином разговарао о „економском обједињавању две земље“.

        Бивши помоћник министра одбране САД Александар Вершбоу поручио је ЕУ да не треба да се заноси илузијом да ће Минск поћи на зближавање с њом као што су то учиниле Украјина и Грузија.    

        Још је нагласио: „Запад мора бити опрезан и не стварати илузију да има тесне везе са Белорусијо. То би имало контраефекат и изазвало би оштру реакцију Русије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари