19Fortyfive: Сукоб између САД и Кине може довести до трећег и четвртог светског рата

ПРВИ РАТ БИ МОГАО ПОЧЕТИ ЗБОГ ТАЈВАНА ПРЕМА КОЈЕМ ЈЕ ПЕКИНГ 1. ОКТОБРА ПОСЛАО 150 АВИОНА  

* Колумниста Роберт ФАРЛИ: „Ако Сједињене Државе успеју да добију први рат - то неће натерати Пекинг да одустане од идеје о поновном уједињењу са Тајваном. А ако Кина победи у тој војној кампањи за Тајван, то неће искоренити фундаменталне тензије са Сједињеним Државама“

___________________________________________________

       СУКОБ између Сједињених Држава и Кине могао би довести до трећег и четвртог светског рата – оценио је Роберт Фарли.

        Колумниста америчког издања 19Fortyfive наглашава да се сукоб између Вашингтона и Пекинга највероватније неће завршити једним одлучујућим ратом, већ да ће довести до низа оружаних кампања.

       Фарли је уверен да би Кина и САД могле да се `докаче` око Тајвана. И указује:

       „Ако Сједињене Државе успеју да добију тај први рат - то неће натерати Пекинг да одустане од идеје о поновном уједињењу са Тајваном.

       „А ако Кина победи у тој војној кампањи за Тајван, то неће искоренити фундаменталне тензије са Сједињеним Државама“, рекао је Фарли.

       Истовремено је закључио да би сваки оружани сукоб у западном Пацифику био катастрофа и да би довео до уништења инфраструктуре између Азије и Северне Америке.

       The Wall Street Journal објавио је да се амерички војни инструктори на Тајвану налазе дуже од годину дана како би ојачали његове одбрамбене способности.

       Тајвански министар одбране Киу Гуоженг изјавио је да ће Пекинг до 2025. године бити у доброј позицији за потпуну инвазију на Тајван.

       Притом је навео да је војни врх Кине – као што је продемонстрирао 1. октобра – већ сада у стању да према Тајвану пошаље безмало 150 војних авиона,

       Директор московског Института за савремени развој државе, политиколог Дмитриј Солоњиков, процењује да опасност од Трећег светског рата заиста постоји, али да би се могла појавити далеко од Кине. Према његовим речима, Иран се тренутно налази у најтежој ситуацији.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари