Путин упозорио САД да ће се урушити ако буду користиле долар као политичку батину

„УКРАЈИНА ЗБОГ ПРЕКИДА ВЕЗА СА РУСИЈОМ ПРЕСТАЛА ДА БУДЕ ИНДУСТРИЈСКИ РАЗВИЈЕНА ЗЕМЉА“

* Учесницима форума „Руска енергетска недеља 2019“ рекао: „Долар је уживао велико поверење у целом свету. Био је фактички једина универзална светска валута. Међутим, САД су почеле да плаћања у доларима користе као инструмент политичке борбе и да ограничавају коришћење своје валуте. Тако ће саме пресећи грану на којој седе и стровалити се“

* „Русија није направила „ни један једини деструктивни корак против САД... Ко тврди супротно – нека наведе доказе. Русији мешање у унутрашње ствари САД није ни потребно ни важно. А не одговара ни нашим принципима.Доналд Трамп и ја никад нисмо били блиски. Нисмо ни данас, али имамо добре пословне и прилично стабилне односе у којима постоји међусобно поверење“

______________________________________________________________________

        СЈЕДИЊЕНЕ Државе ограничавањем коришћења долара секу грану на којој саме седе – оценио је Владимир Путин.

        „Тако ће саме себе стропоштати“ – рекао је учесницима Међународног форума Руска енергетска недеља 2019. И наставио:

        „Долар је уживао велико поверење у целом свету. Био је фактички једина универзална светска валута. Међутим, САД су почеле да плаћања у доларима користе као инструмент политичке борбе и да ограничавају коришћење своје валуте. Тако ће саме пресећи грану на којој седе и стровалити се“.

        Руски лидер је навео да су плаћања у доларима пала са 50 одсто на 44 одсто и да и даље падају.

        Изразио је очекивање да САД престану да користе долар као средство притиска на друге земље.

        Путин је учесницима форума рекао и да Русија није направила „ни један једини деструктивни корак против САД“, па додао:

        „Ко тврди супротно – нека наведе доказе. Русији мешање у унутрашње ствари САД није ни потребно ни важно. А не одговара ни нашим принципима“.

        Путин је нагласио да се нада да ће Сједињене Државе њихови дубински интереси навести да се врате нормалним односима са Русијом.

        Посебно је истакао да између њега и Доналда Трампа „не постоје никакви блиски односи“:

        „Обојица смо били увучени у унутарполитичка сукобљавања у САД чак и пре него што смо се уопште упознали. Никад нисмо били блиски. Нисмо ни данас, али имамо добре пословне и прилично стабилне односе у којима постоји међусобно поверење“.

        Председник РФ је подвукао да је Москва спремна да сарађује са сваким кога Американци изаберу за свог шефа државе.

        Потврдио је да није против објављивања транскрипта његових преговора са Трамом јер у њима нама ничег компромитујућег.

        Објаснио је: „Ранији живот ме научио да будем спреман да сваки мој разговор може бити објављен. Узгред, на видим ништа компромитујуће ни у објављеном разговору између Трампа и (Владимира) Зеленског“.

        Путин је објавио да је Москва спремна – уколико до краја 2019-те не буде потписан нови - да важење уговора о транзиту гаса са Украјином продужи за још годину дана.

        Нимало узгред, оценио је да је Украјина „изгубила статус индустријски азвијене земље“.       

        Навео је да су неке индустријске гране у Украјини – првенствено због кидања веза са Русијом – напросто престале да постоје.

        Председник Русије је, иначе, додатно разјаснио оно што је летос рекао у интервјуу британском листу Financial Times: да је либерални модел многима дозлогрдио чак и у земљама у којима се широко користио и функционише.

        Указао је да либерални модел није у стању да заустави најезде миграната.

        „Хајде да престанемо да у неразвијеним земљама производимо сиромаштво. Нека западне земље престану да дотирају своју пољопривреду. Отворимо сви своја тржишза за земље у развоју. Дајмо људима који тамо живе да раде у својим земљама. Нећете? Е па онда: чекајте нове мигранте“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари