Путин: Светски рат? Русија никоме не прети, али сви нека воде рачуна чиме располажемо

„РУСКА СПЕЦИЈАЛНА ОПЕРАЦИЈА У УКРАЈИНИ ПОТПУНО ЈЕ У СКЛАДУ СА МЕЂУНАРОДНИМ ПРАВОМ“  

* На 25. Петербуршком међународном економском форуму рекао:  „Свет заснован на досадашњим догмама је дефинитивно неодржив. Реч је о објективним процесима, о истински револуционарним, тектонским променама у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа... Понављам: ове промене су фундаменталне, кључне и неумољиве... Ништа није вечно! А они покушавају да се супротставе току историје. Они мисле у терминима прошлог века!“

* „Русија није – нагласио је Путин - против могућег уласка Украјине у Европску унију јер то није војни блок

* Руским бизнисменима који живе на Западу поручио: „Све што се догађа у свету, само потврђује да је код куће најсигурније. Они који нису желели да поверују у ову истину изгубили су милионе долара на Западу. Не стајте на исте грабље,  улажите у Русију. Тако ћете избећи отимање своје имовине и новца са рачуна својих компанија“

* „Ако највеће светске економије наставе да се понашају овако, претвориће се у „усисивачкоју ће покупити сву робу са светског тржишта, укључујући храну, а то ће проблеме само увећати. То неће само довести до глади (у Африци), већ и до нових миграционих таласа. Мигранти су већ преплавили Сједињене Државе, градиле оне зид на граници са Мексиком или не градиле“

__________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин рекао је да је специјална војна операција Руске Федерације за заштиту Донбаса изнуђена акција Русије.

       Наступивши на пленарној седници 25. Петербуршког међународног економског форума, указао је и да је та операција са правне тачке гледишта „у потпуности у складу са међународним правом“.

       - Данас ћу изнети наше – када кажем „наше“, мислим на руско руководство – виђење ситуације у којој се налази светска економија.

       - Пре годину и по дана, говорећи на форуму у Давосу, још једном сам нагласио да је ера униполарног светског поретка завршена,  завршила се упркос свим покушајима ада буде сачува по сваку цену.

       - Свет заснован на досадашњим догмама је дефинитивно неодржив.

       - Сједињене Државе су, прогласивши победу у Хладном рату, прогласиле себе гласницима Господњим на земљи који немају никакве обавезе, већ само интересе, а сами ти интереси били су проглашени светим.

       - САД као да не примећују да су се током протеклих деценија на планети формирали нови моћни центри који су све гласнији. Сваки од њих развија сопствене политичке системе и јавне институције, спроводи сопствене моделе економског раста и, наравно, има право да их штити, да обезбеђује национални суверенитет.

       - Реч је о објективним процесима, о истински револуционарним, тектонским променама у геополитици, глобалној економији, у технолошкој сфери, у читавом систему међународних односа, где се значајно повећава улога динамичних, перспективних држава и региона, чији интереси се више не могу занемаривати.

       - Понављам: ове промене су фундаменталне, кључне и неумољиве. И погрешно је веровати да време бурних промена може, како се каже, да приседне, да сачека, да ће се наводно све вратити у нормалу, да ће све бити као пре. Неће!

Председник казахстана Жомрат Токајев

       - Међутим, чини се да владајуће елите неких западних држава живе управо у тој илузији. Не желе да примећују очигледне ствари, већ се тврдоглаво држе сенки прошлости. На пример, верује се да је доминација Запада у глобалној политици и економији непроменљива, вечна вредност.

       - Ништа није вечно!

       - Они покушавају да се супротставе току историје. Они мисле у терминима прошлог века. Они су у заточеништву сопствених заблуда о земљама ван тзв. златне милијарде, па све остало сматрају периферијом, својим двориштем које и даље третирају као колонију, а народе који тамо живе сматрају људима другог реда.

       - Отуда код њих неодољива жеља да кажњавају, да економски сламају оне који се издвајају из општег поретка, који не желе да се слепо повинују. Штавише, они грубо и бестидно намећу сопствену етику, погледе на културу и идеје о историји, а понекад доводе у питање суверенитет и интегритет држава, стварају претњу њиховом постојању. Довољно је подсетити се судбине Југославије и Сирије, Либије и Ирака.

       - Ирак je практично разорен, Либија још не може да врати своју државност, а рат у Авганистану трајао је деценијама да би га на крају неславно напустили.

       - Али, ствар је у томе да су се такве ситуације развиле онако су они хтели, а не како је требало. У бројним случајевима, рецимо у Југославији - земља је распарчана. Након што је наша земља престала да постоји, појавиле су се нове земље и нови интереси, било је доста унутрашњих контрадикторности и они су их охрабривали. Онда су почели да откидају Косово од Србије. Такође није јасно због чега - рекао је Путин.

       Одговарајући на питање да ли је могућ нови светски рат, Путин је нагласио да Русија никоме не прети, али да  сви треба да знају чиме све располаже и са чиме ће штитити свој суверенитет:

       „Један неодговорни политичар [на Западу] каже нешто [о могућности светског рата], затим то настави други и то - на веома високом нивоу. Ми одговоримо у складу са тим. А чим одговоримо, они одмах кажу да Русија прети. Ми ништа не угрожавамо, али сви треба да знају шта имамо и шта ћемо користити, ако буде потребно, да заштитимо свој суверенитет“.

       Русија није против могућег уласка Украјине у Европску унију јер то није војни блок – био је јасан председник РФ.

       У Санкт Петербургу је открио да је Влади РФ наложио да део извозних дажбина усмери у побољшање животног стандарда на селу.

       Упозорио је да је у Африци могућа глад која ће повећати миграције у Европу.

       У наставаку је позвао земље Запада да престану да мисле само на „себе вољене“:

       „Ако највеће светске економије наставе да се понашају овако, претвориће се у „усисивач“ коју ће покупити сву робу са светског тржишта, укључујући храну, а то ће проблеме само увећати. То неће само довести до глади, већ и до нових миграционих таласа. Мигранти су већ преплавили Сједињене Државе, градиле оне зид на граници са Мексиком или не градиле“.

       Посебно је нагласио: „Русија ће свакако искористити нове могућности. Постаћемо још јачи“.  

       У наставку је руским бизнисменима, који су за живот били изабрали Енглеску, Флориду или Шпанију, а за бизнис офшор-зоне, поручио:

       „Све што се догађа у свету, само потврђује да је код куће најсигурније. Они који нису желели да поверују у ову истину изгубили су милионе долара на Западу. Не стајте на исте грабље,  улажите у Русију. Тако ћете избећи отимање своје имовине и новца са рачуна својих компанија“.

       Путин је удар на руске бизнисмене и њихову имовину назвао лудилом Запада:

        „Ударили су на људе који су били за сарадњу са Западом. На бизнис који нема везе са Русијом као државом и њеним одлукама. Уосталом, где је ту неповредивост приватне својине?

       У Финској су, примера ради, 11. маја `ухапшена` два објекта са некретнинама Павла Гусева, главног уредника „Московског комсомолца“.

        У Француској је 5. маја отета вила у Сен Тропеу породице бизнисмена Михаила Фридмана.

       У Италији је `конфискована` јахта руског бизнисмена Андреја Мељниченка.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари