Путин: САД настоје да зауставе развој Кине и Русије, а то је озбиљна и дубинска грешка

ОЦЕНИО ДА БИ И НЕКЕ ЗЕМЉЕ ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ КРОЗ 10 ГОДИНА МОГЛЕ ИЗАЋИ ИЗ ЕУ

* Руски лидер на инвестиционом форуму „Русија зове“рекао: „Не знам да ли ће ЕУ опстати у свом данашњем саставу, али знам да лидери европских земаља и сами то знају и размишљају о томе. А имају и различите сценарије за консолидовање Уније. Ми желимо да ЕУ опстане јер нам треба предвидљив партнер“

* „Кинеска економија је успешнија од многих великих светских економија, укључујући америчку. То брине САД. Ограничења против економије Кине Вашингтон уводи примарно због тога, а не због негативног салда у међусобној трговини“

______________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин је изјавио да не искључује да ће и неке земље Источне Европе за коју годину доћи у искушење да (после Велике Британије) напусте Европску унију.

        Наступивши на инвестиционом форуму „Русија зове“, изнео је процену да ће се то догододити у неким од земаља које ће око 2028-ме достићи такав ниво развоја да више неће добијати дотације из буџета ЕУ већ ће морати да у њега саме уплаћују. А тада ће у тим земљама – како је рекао – „почети да се рађају размишљања слична данашњим у Британији“.

        Путин је нагласио да је Москва заинтересована за опстанак ЕУ јер жели да има посла са „предвидљивим партнером“. И додао:

        „Ми данас са забринутошћу гледамо на збивања у ЕУ. И зато што је значајан део наших девизних резерви у еврима, а ЕУ нам је – иако се све смањило – и даље највећи трговински партнер. Не знам да ли ће ЕУ опстати у свом данашњем саставу, али знам да лидери европских земаља и сами то знају и размишљају о томе. А имају и различите сценарије за консолидовање Уније“.

        Председник РФ је оценио да су царине које САД  уводе Кини повезане с тим што је кинеска економија успешнија:

        „Кинеска економија је успешнија од многих великих светских економија, укључујући америчку. То брине САД. Ограничења против економије Кине Вашингтон уводи примарно због тога, а не због негативног салда у међусобној трговини“.

        Путин је посебно указао да САД настоје да зауставе развој Кине и Русије:

        „Мени се чини да је то озбиљна грешка. Дубинска грешка која подрива позиције и оних који иницирају такву политику“.

        Руски лидер је, у истом контексту, оценио да САД  забрањивањем својим компанијама да раде у нафтним пројектима у Русији „саме себи пуцају у ногу“.

        Нагласио је да се Русија према САД одувек односила са уважавањем и да жели сарадњу „ и у технолошкој сфери и у економији у целини“.

        „Ми мо спремни за сарадњу, у мери у којој су спремне САД. На то нас обавезује и чињеница да су Русија и САД две највеће нуклеарне силе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари