Путин против изношења Лењиновог тела из маузолеја и `суђења` Горбачову за распад СССР

ОЦЕНИО ДА ДЕМОКРАТЕ ПРЕКО ИМПИЧМЕНТА ПОКУШАВАЈУ ДА ИЗБОРНИ ПОРАЗ ПРЕТВОРЕ У ПОБЕДУ

* „Нисам уверен да се тамо ишта завршава. То са импичментом се сели у Сенат у којем републиканци имају већину, а они тешко да ће пожелети да одстране од власти представника своје партије, поготово што се ради о импичменту под апсолутно измишљеним разлозима“

* Председник РФ на горишњој конференцији за медије оценио да је у односима Русије са Кином достигнут ниво поверења без преседана: „Тај ниво поверења је важнији од цифара које сведоче о развоју наших економских односа. На достигнутом поверењу, уосталом, и градимо све остало, па ћемо са садашњих 100 милијарди долара робне размене сигурно стићи и до 200 милијарди“

* Посаветовао Кијеву да директно преговара са самопроглашеним републикама Донбаса -  Доњецком и Луганском

______________________________________________________________________

        ИМПИЧМЕНТ Доналду Трампу неће бити крај његовог председниковања, а само је наставак  унутарполитичке борбе у САД, оценио је Владимир Путин.

        На својој традиционалној годишњој мега-конференцији за медије, за коју је акредитован рекордни број новинара 1.895, руски лидер је о сукобу у врху САД још рекао:

        „Нисам уверен да се тамо ишта завршава. То са импичментом се сели у Сенат у којем републиканци имају већину, а они тешко да ће пожелети да одстране од власти представника своје партије, поготово што се ради о импичменту под апсолутно измишљеним разлозима“.

        И још додао: „Демократска партија, која је изгубила изборе, сада покушава да дође до резултата другим средствима. Прво су Трампа оптуживали за заверу са Русијом, па се испоставило да завере није било и да то не може бити основа за импичмент, па су сада неки притисак на Украјину измислили“.

        Путин је нагласио да ће Русија на америчке санкције одговарати симетрично иако је

заинтересована за јачање односа са САД и спремна да већ сутра продужи споразум о контроли стратешког одфанзивног наоружања СТАРТ 3.

        Оценио је да је у односима Русије са Кином достигнут ниво поверења без преседана:

        „Тај ниво поверења је важнији од цифара које сведоче о развоју наших економских односа. На достигнутом поверењу, уосталом, и градимо све остало, па ћемо са садашњих 100 милијарди долара робне размене сигурно стићи и до 200 милијарди са ширењем сарадње у високотехнолошким областима - космосу, авиоиндустрији и транспорту".

        Путин је одлуку Светске антидопинг агенције (ВАДА) да суспендује руску антидопинг агенцију и спортисте назвао неспојивом саздравим разумом и међународним правом.

        Указао је да руске спортисте кажњавају по други пут за исту ствар и навео за пример руске клизаче који су практично једини у свету који изводе четвороструке скокове, али су неки одлучили да их "почисте".

        Путин је истакао да је Кијеву потребан директан дијалог са самопроглашеним републикама Донбаса -  Доњецком и Луганском.

        Додао је да га брине изјава украјинског председника Владимира Зеленског да би Мински споразуми могли да буду ревидирани:

        "Ако се то дозволи, ситуација може ући у ћорсокак. Кључ за договор је закон о специјалном статусу Донбаса који треба да буде имплементиран у Устав Украјине“.

        Путин је рекао да у Донбасу нема стране војске, али да има плаћеника који ратују на обе стране. Он је додао да се тамо добровољно налазе држављани европских земаља.

        "Покушај да се силом реши проблем Донбаса неће дати резултате", нагласио је Путин.    

        Одговарајући на једно од новинарских питања, рекао је да не види смисла да се даје правна оцена „улоге Михаила Горбачова у распаду СССР“.

        У наставку се изјаснио против изношења тела Владимира Лењина из Маузолеја на Црвеном тргу:

        „Лењиново тело не треба дирати бар док у Русији постоје људи, а таквих је много, који са њим повезују свој живот и судбину. Уосталом, Совјетски Савез је нераскидиво повезан са Лењином. Због свега, ми треба да напросто идемо напред и да се активно развијамо“.

        У овом контексту је указао да је 75 одсто производних погона у прерађивачкој индустрији Русије изграђено током последњих 20-ак година. Да су у тим годинама изграђена и 3 нова аеродрома, 12 нових железничких станица и да је број километара аутопутева повећан са 39.000 километара на 80.000 километара.

        Подсетио је и да је СССР увозио пшеницу, док је Русија данас један од највећих извозника у свету. Испред САД и Канаде.             

        Руски председник је своју прву велику конференцију за штампу одржао 2001. године. Она је трајала око 90 минута, присуствовало јој је 500 новинара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари