Путин: Новог хладног рата неће бити, а ако га буде – Русија ће најмање бити `закачена`

НАГЛАСИО ДА СЕ МОСКВА НЕ ЉУТИ НА ТРАМПА ЗБОГ ЛОШИХ РУСКО-АМЕРИЧКИХ ОДНОСА

* Објаснио: „Русија не жели нови хладни рат иако има преспективна и апсолутно ексклузивна оружја која нема нико у свету. Ми смо свој део тог пута већ прошли и сада спокојно радимо над оружјем за перспективу“

* Руски лидер уочи посете Саудијској Арабвији оценио да се НАТО приближава границама његове земље да би неутралисао предности које Москва има у стратешком нуклеарном потенцијалу, па додао да је то – узалудан посао

________________________________________________________________________

        ВЛАДИМИР Путин је уочи посете Саудијској Арабији изразио наду да новог хладног рата неће бити.

        Одмах је указао да ће Русија – ако до другог хладног рата ипак дође – њиме бити најамње `закачена` јер располаже системима наоружања какве нико други тренутно нема. У наставку је додао:

        „Русија не жели нови хладни рат иако има преспективна и апсолутно ексклузивна оружја која нема нико у свету. Ми смо свој део тог пута већ прошли и сада спокојно радимо над оружјем за перспективу“.

        Путин је упозорио да ће ситуација у свету – ако САД  2021-ве иступе из споразума о стратешком офанзивном наоружању – постати „још опаснија и непредвидљивија“:

        „Ако се то догоди, у свету више неће бити ничега што би ограничавало развој офанзивних оружја. А то ће бити лоше. Имаћемо сасвим другу и опаснију ситуацију у свету. Опаснију и мање предвидљиву од данашње“.

        Руски лидер је оценио да се НАТО приближава границама његове земље да би неутралисао предности које Москва има у стратешком нуклеарном потенцијалу.

        Притом је западној војној алијанси поручио да ће тај покушај „нивелисања потенцијала“ остати без ефеката које прижељкују у Монсу и Пентагону.

        Објаснио је да руско хиперсонично оружје неутралише оно што НАТО поставља на истоку Европе. Па додао:

        „Ипак у свему што се догађа нема ничега добро. Ми сматрамо да се ради о деструктивном деловању (НАТО) које погоршава целу ситуацију“.

        Путин је у интервјуу телекомпанијама RT, Al Arabiya и Sky News Arabia открио да поводом проблема у односима Русије са САД нема замерке на рачун Доналда Трампа.

        Подсетивши да је он још у предизборној кампањи 2016-те био за нормализацију односа две земље, рекао је:

        „На жалост, он то још није реализовао. Немамо замерке јер видимо шта се све догађа у унутрашњој политици Сједињених Држава. То председнику САД не дозвољава да кардинално-побољша руско-америчке односе“.

        У овом контексту је истакао да ће Москва са сваком америчком администрацијом „сарађивати онолико колико Вашингтон буде хтео“.

        У полушали је новинару RT Arabic препоручио да не говори о могућности да Трамп и 2020-те буде изабран за шефа државе јер и то у САД може бити схваћено као мешање Москве у америчке изборе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари