Путин: НАТО је потенцијална претњи безбедности Русије

РУСКИ ЛИДЕР УКАЗАО ДА СУ ВОЈНИ РАСХОДИ ЗЕМАЉА НАТО – 70 ОДСТО СВЕТСКИХ РАХОДА

* Председник РФ подсетио да је НАТО створен 4. априла 1949-те као битан сегмент хладног рата који је почињао и полуга супротстављања СССР: „Сада нема ни Совјетског савеза ни Варшавског пакта, а НАТО не само да и даље постоји него се и развија. У моменту његовог настанка, у НАТО  је било 12 земаља, а данас их је већ 29“

__________________________________________________________________________

        ЗАСТАРЕЛИ блоковски стереотипи, који су својствени НАТО, не могу бити инструмент ссарадње у свету који се брзо мења – изјавио је Владимир Путин на саветовању посвећеном државним поруџбинама у интересу руске Ратне флоте.

        „Ти стереотипи – наставио је председник РФ – напросто не могу бити добар инструмент за налажење потребних решења у свету у којем се услови све брже мењају. Упркос томе, не једном смо показивали спремност да сарађујемо са НАТО и да заједно парирамо реалним претњама“.

        Додао је да је Русија више пута правила кораке усусрет Алијанси, али да је сарадња са тим војним савезом фактички била прекинута од 2008-ме.

        Путин је подсетио учеснике саветовања да је НАТО створен 4. априла 1949-те као битан сегмент хладног рата који је почињао и полуга супротстављања СССР.

        „Сада нема ни Совјетског савеза ни Варшавског пакта, а НАТО не само да и даље постоји него се и развија. У момент настанка, у НАТО  је било 12 земаља, а данас их је већ 29. Војни расходи земаља чланица НАТО данас чине 70 одсто свих војних расхода у свету“.

        Посебно је нагласио: „Ми данас морамо полазити од тога да су ширење НАТО и његове војне инфраструктуре у близини наших граница – једна од потенцијалних претњи безбедности наше земље“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари