Путин: Америка нас санкцијама присиљава да се одрекнемо долара - ми то управо чинимо

МЕДВЕДЕВ: «НЕ БОЈИМО СЕ САНКЦИЈА – СССР ЈЕ СА ЊИМА ЖИВЕО И РАЗВИЈАО СЕ ДЕЦЕНИЈАМА»

* "Вршимо дедоларизацију економије. Ми то не радимо зато што желимо да подријемо долар, већ зато што желимо да се осигурамо. Стално се суочавамо са санкцијама, они нам не прижају прилику – нагласио је руски лидер - да радимо и тргујемо с долларом. То је типична грешка империје. Наши амерички пријатељи подривају поверење у долар као светску резервну валуту“

* Оптимизам званичне Москве храни се, нема сумње, и прогнозама са каквом су иступили експерти велике америчке банке JPMorgan Chase & Co. Јер, они тврде да се вероватноћа да ће се САД суочити са новом економском рецесијом у наредне две године подигла на 60 одсто, а да ће се десити до 2021-ве – до 80 одсто

__________________________________________________________________________

         САНКЦИЈЕ су присилиле Русију да тражи алтернативну валуту која би заменила амерички долар, рекао је председник Русије Владимир Путин.

         Како је рекао, морали су пре свега да обезбеде економију земље, али и националну безбедност.

         "Вршимо дедоларизацију економије. Ми то не радимо зато што желимо да подријемо долар, већ зато што желимо да се осигурамо. Стално се суочавамо са санкцијама, они нам не прижају прилику да радимо и тргујемо с доларом“, рекао је Путин.

         "Биће могуће одбацити долар, а чим се то деси, долар ће имати тешка времена“, рекао је.

         Руски председник је рекао да САД присиљавају одређене земље да напусте долар у међународним плаћањима:

         «Ово је типична грешка империје. Наши амерички пријатељи подривају поверење у долар као светску резервну валуту ", рекао је Путин.

         Руска влада је већ направила и реализује план дедоларизације националне економије, али нема намеру да га учини јавним.

         Засад се види само смањивање русских улагања у амерички државни дуг. Москва је свој удео свела на само 14 милијарди долара и више није ни међу50 највећих држалаца америчких вредносних папира, а истовремено интензивно повећава резерве злата и преусмерава новац у еврее и јуане.

          Због свега, Дмитриј Медведев је са увереношћу објавио да се његова земља не боји санкција. А као објашњење је рекао и ово: «СССР је живео под санкцијама деценијама и развијао се».  

         Оптимизам званичне Москве храни се, нема сумње, и прогнозама са каквом су иступили експерти велике америчке банке JPMorgan Chase & Co. Јер, они тврде да се вероватноћа да ће се САД суочити са новом економском рецесијом у наредне две године подигла на 60 одсто, а да ће се десити до 2021-ве – до 80 одсто.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари