Путин: Политика САД је уперена против Русије, али нека Америка води рачуна о брзини и домету наших ракета

У ОБРАЋАЊУ ФЕДЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ РАКЕТУ „АВАНГАРД“ УПОРЕДИО СА ПОЈАВОМ ПРВОГ ВЕШТАЧКОГ САТЕЛИТА

* Путин обећао да Русија неће прва почети да инсталира ракете средњег домета, али да ће симетрично узвратити ако Американци такве своје ракете пребаце у Европу: „Русија ће у том случају бити принуђена да створи и уведе у функцију оружја која неће бити коришћена само против територија са којих ми будемо директно угрожавани, него и против територија са којих буду стизале одлуке о примени тог наоружања“

* О Сједињеним Државама рекао: „Изгледа да наши партнери не примећују како се мења свет. Они воде рушилачку политику. Имамо посла са одлучним и талентованим људима, али су многи у владајућој елити САД преокупирани идејом своје супремације... Москва ће сачекати да у САД постану свесни да Русија може бити само равноправни партнер који жели равноправне пријатељске односе са Вашингтоном“

* Путин је Федералној скупштини открио да ће за највише годину дана профункционисати прва подморница „Посејдон“ која ће моћи да носи и нуклеарно оружје, да ће руска Ратна флота 7 вишефункционалних подморница добити две-три године раније него што је првобитно било планирано, а да ће ускоро почети градња пет стратешких ратних бродова

* Руски лидер посебно говорио о хиперсоничној ракети „Циркон“ која је  `пред вратима`: „Биће најмање девет пута бржи од звука и имати домет преко 1000 киломатара. Њиме ће бити наоружани наши најсавременији ратни бродови и подморнице“

__________________________________________________________________________

         ВЛАДИМИР Путин је – наступивши са посланицом пред федералним парламентом –оценио да је политика Сједињених Држава уперена против Русије.

         Притом је Американцима одмах поручио да таква политика није у њиховом интересу:

         „Приликом доношења одлука које представљају претњу Русији, америчка страна би требало да израчуна домет и брзину оружја којима располаже Русија. У сваком случају, Русија ће одговорити на све непријатељске акције. Безбедност Русије биће осигурана“.

         Путин указао да се америчка политика према Русији „тешко може назвати пријатељском“:

         „Настављају се антируске акције. Вашингтон уводи незаконите антируске санкције, а притом још и демонтира норме међународног права“.

         Путин је у овом контексту свима који његову земљу називају претњом поручио да нису у праву и нагласио да Русија никога не угрожава и не жели конфронтација. У наставку је рекао да све што чини Москва има „одбрамбени карактер“ и да његова земља жели комплетне, равноправне и пријатељске односе са САД.

         Оптужио је САД да су кршиле Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета, па одлучиле да из њега иступе, али тако да за то окриве Русију. Још су своје сателите да их `пригроктавањем` у томе подржавају.

         Прецизирао је да Американци тај споразум директно и грубо крше лансирањем ракета-мета и постављаем ракетних лансера двојне намене у Румунији и Пољској.

         Путин је обећао да Русија неће прва почети инсталирати ракете средњег домета, али да ће симетрично узвратити ако Американци такве своје ракете пребаце у Европу. Још је додатно упозорио:

         „Русија ће у том случају бити принуђена да створи и уведе у функцију оружја која неће бити коришћена само против територија са којих ми будемо директно угрожавани, него и против територија са којих буду стизале одлуке о примени тог наоружања. Дакле: све што ћемо чинити биће одбрамбеног карактера јер ми нисмо заинтересовани за конфронтацију. Међутим, изгледа да наши партнери не примећују како се мења свет. Они воде рушилачку политику. Имамо посла са одлучним и талентованим људима, али су многи у владајућој елити САД преокупирани идејом своје супремације“.

         Путин је обећао и да ће Москва сачекати да у САД постану свесни да Русија може бити само равноправни партнер који жели равноправне пријатељске односе са Вашингтоном.

         Путин је Федералној скупштини открио да ће за највише годину дана профункционисати прва подморница „Посејдон“ која ће моћи да носи и нуклеарно оружје.

         Открио је и да ће руска Ратна флота 7 вишефункционалних подморница добити две-три године раније него што је првобитно било планирано. Такође: да ће ускоро почети градња пет стратешких ратних бродова.

         Према Путиновим речима, Русија ће до 2027-ме добити 16 бродова те класе.

         Руски лидер је посебно говорио о хиперсоничној ракети „Циркон“ која је  `пред вратима`:

         „Биће најмање девет пута бржи од звука и имати домет већи од 1000 киломатара. Њиме ће бити наоружани наши најсавременији ратни бродови и подморнице.“

         Додао је да су борбени ласер „Пересвет“ и хиперсоничне ракете „Кинжал“ већ потврдили своје „јединствене карактеристике“.

         Путин је у наставку подвукао:

         „Безусловна безбедност Русије је осигурана. Могу чак да кажем да је појава нашег ракетног система `Авангард` упоредива са лансирањем првог вештачког сателита. не тако давно, изгледало је готово невероватно да ће Русија бити у стању да направи такав високотехнолошки пробој у сфери одбране. Штошта је морало да буде створено од нуле, али су наши талентовани радници, инжењери и научници у томе успели. То је заиста упоредиво са првим сателитом – и по значају за нашу одбрану и по утицају који ће имати на повећање потенцијала наше науке и технологија“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари