Геополитичка бомба: Путин најавио да ће РФ своје држављанство давати свима у Украјини

НАГЛАСИО ЈЕ ДА БИ ТО МОГЛО БИТИ ПО `ОЛАКШАНОЈ ПРОЦЕДУРИ` КАО ЗА ОНЕ КОЈИ ЖИВЕ У ДОНБАСУ

* Руски лидер нагласио да се у Москви размишља о тој могућности, али ће и само „размишљање“ сигурно изазвати узбуну не само у Кијеву, него и у Вашингтону, Берлину, Паризу, Лондону, Виљнусу, Риги, Талину  и Варшави

________________________________________________________________________________

         РАЗМИШЉАМО да добијање држављанства Русије по олакшаној и убрзаној процедури омогућимо не само становницима Доњецке и Лиганске Републике – изјавио је Владимир Путин.

         Притом је прецизирао: „Размишљамо, заправо, о могућности да свим грађанима Украјине омогућимо да под истим условима затраже и добију држављанство Руске Федерације“.

         Руски лидер ову могућност – која ће сигурно изазвати узбуну не само у Кијеву, него и у Вашингтону, Берлину, Паризу, Лондону, Виљнусу, Риги, Талину и Варшави – најавио на прес-конференцији на којој је говорио о резултатима своје посете Кини.

         Открио је притом да су рачунице показале да би давање држављанства онима који живе у Донбасу Русију у наредних неколико година коштало око 100 милијарди рубаља и нагласио: „То за тако нешто није нека превелика сума“.

         Путин се осврнуо и на проблеме са транзитом руског гаса преко Украјине и уговор о томе који престаје да важи наредне године.

         Прво је указао да Украјина, зато што из политичких разлога не жели да у потребним количинама купује гас од Русије, `плаво гориво` плаћа знатно скупље и још лаже да је то „реверсни гас“ који добија из ЕУ:

         „Украјина би могла добијати од нас гас бар за четвртину јефтиније него што га набавља, а то не чини иако животни стандард њеног становништва катастрофално пада. Како и не би када је цена грејања последњих година порасла 1400 одсто, а струје око 1000 одсто. Све ускоро може бити још и горе јер ако не буде транзита нашег гаса преко Украјине – неће бити ни снабдевања гасом Украјине“.

         Ово последње је додатно објаснио, рекавши:

         „У Кијеву говоре о `реверсном гасу`, а тога нема. Транзитни гасовод за Европу још из времена СССР има кракове за снабдевање Украјине. Они преко тих кракова узимају гас, а `реверс` је измишљотина. Али, замислите да престане наш транзит гаса за Европу преко Украјине... Е, тада би Украјина остала без гаса. Нека о овоме размисле уместо што се праве луди“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари