Харадинај показао Хану да је НАТО-Косово јаче од Европске уније

САОПШТИО МУ ДА ТАКСЕ ОСТАЈУ ДОК БЕОГРАД НЕ ПРИЗНА „КОСОВО“ И САСУО МУ У КРИЛО СВЕ ДЕЖУРНЕ ЕУ-ФРАЗЕ

* ФАКТИ: Јоханес Хан се на све још смешкао. Отуда се не може избећи питање: није ли ЕУ-коемсар за „суседску политику“ дошао у Приштину да је охрабри и поводом уцењивања Србије и поводом „армије Косова“? Да ли би и Хан и Брисел били овако меки према Србији кад би објавила – суспендујемо Бриселски споразум док се „Косово“ не врати у уставни оквир Србије, или мака – док не буде формирана Заједница српских општина?

___________________________________________________________________________

         ШИПТАРСКИ премијер „Косова“ Рамуш Харадинај изјавио је данас да таксе које је увело Косово на робе из Србије и Босне и Херцеговине остају на снази, јер је на то било принуђено понашањем Србије и БиХ.

         После састанка са комесаром за проширење и добросуседску политику Јоханесом Ханом, Харадинај је на конференцији за медије изјавио да су разговарали о многим темама међу којима су биле и дијалог о нормализацији односа између „Косова“ и Србије као и о увођењу таксе од 100 одсто истичући да ће таксе бити укинуте када Србија призна независност „Косова“.

         Рекао је да је европском комесару ставио до знања да је „Косово“ било принуђено да уведе таксу због непрекидних сметњи које је вршила и врши Србија.

         Нагласио је да је Влада „Косова“ опредељена за европске интеграције, да је приоритет владавина закона, остваривање приоритета који произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању и за економски развој.

         Рекао је и да је „Косово“ испунило све критеријуме за либерализацију виза и да захтева укидање виза.

         Харадинај је рекао да одлука о увођењу виза није уперена против Срба, грађана „Косова“, нити против било које друге заједнице, преноси Бета.

         Хан у Приштини (не)очекивано

               мекши од зечијег репа         

         Хан је у Приштини рекао да је од 2007. до сада сваке  године потрошено по 100 милиона евра и да су били и остају опредељени да један од услова буде и слободна трговина и укидање баријера које је ометају.

         "Жалим да кажем да је Косово учинило много да допринесе укидању баријера у слободној трговини и ове недеље је годишња конференција ЦЕФТЕ где је оно домаћин. Сви смо били изненађени и разочарани када су успостављене таксе од 10 и касније од 100 одсто", казао је он.

         Рекао је да сви у ЕУ знају о актуелним тешкоћама у трговини за Косово.

        "У интересу је да се обе стране баве тим питањима и ја сам предложио да се обе земље усредсреде на решавање питања које се односе на трговину, што значи више бизниса и много више нових радних места", казао је Хан.

        Европски комесар је рекао да треба чинити напоре да се реше ова питања што је пре могуће како би се допринело дијалогу и будућности Косова.

        "То зависи од обе стране које треба да се у томе ангажују, надам се да ће се то урадити у потребно време а не много касније", казао је Хан.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари