Пронађене две фруле старе више од 43.000 година

МУЗИЧКИ ИНСТРУМЕНТИ НАЂЕНИ У ПЕЋИНИ ГАЈЗЕНКЛЕСТЕРЛЕ НА ЈУГУ НЕМАЧКЕ

        ИСТРАЖИВАЧИ су пронашли најстарије познате музичке инструменте на свету - две фруле ископане у пећини на југу Немачке, старе више од 40.000 година.

        Фруле су направљене од костију птице и мамута, а потичу из пећине која садржи доказе о животу савременог човека на европском тлу. Научници су применом методе карбонске анализе (помоћу радиоактивног угљеника) утврдили да су инструменти стари између 42.000 и 43.000 година.

        Тим који је предводио професор Том Хигам са Универзитета Оксфорд закључио је да су фруле старе исто колико и животињске кости из истог слоја у пећини Гајзенклестерле.

        Научници кажу да су ови инструменти доказ за хипотезу од пре неколико година о томе да је Дунав био кључни коридор за кретање људи и технолошких иновација у правцу централне Европе пре 40.000 до 45.000 година.

        „Гајзенклестерле је једна од неколико пећина у региону које су дале важне примере личних орнамената, фигуративне уметности, митских приказа и музичких инструмената“, изјавио је професор Ник Конрад са Универзитета Тибинген, који је учествовао у ископавању ових предмета.

        Стручњаци сматрају да су музички инструменти у то време можда кориштени током рекреације или верских ритуала.

        Неки истраживачи мисле да је бављење музиком можда био један од облика понашања који су нашој врсти помогли да надвладају неандерталце, који су изумрли у Европи пре око 30.000 година.

        Истраживачи су закључили на основу доказа из Гајзенклестерлеа да су савремени људи ушли у регион горњег тока Дунава пре екстремно хладне климатске фазе, пре око 39.000 до 40.000 година.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари