Пауци годишње поједу више инсеката него што цело човечанство поједе меса

ИМА ИХ 46.000 ПОДВРСТА, А ПОЈЕДУ ХРАНЕ КОЛИКО СВИ КИТОВИ-ГРАБЉИВЦИ ЗАЈЕДНО

        ПАУЦИ сваке године поједу 400-880 милиона тона инсеката, а то једнако количини меса које годишње поједе цело човечанство - објавио је часопис Science of Nature.

        Притом је прецизирао: да је маса тих инсеката приближно два пута већа од масе свих људи који живе на Земљи.

        Аутори текста - Клаус Биркхофер (Klaus Birkhofer) са Универзитета „Лунд“ (Шведска) и Мартин Нифелер (Martin Nyffeler) са Универзитета Базел (Швајцарска) - својим прорачунима у милионима тона додали су објашњење:

        „Бројке само потврђују улогу коју пауци играју у животу природних и полуприродних станишта јер се многе штеточине и преносиоци различитих болести размножавају управо по шумама и луговима у којима живи главнина паукова. Надамо се да ће људи схватити колико важну улогу играју пауци у ланцима исхране на Земљи“.

        Биркхофер и Нифелер су израчунали и да паукови поједу током једне године хране колико сви китови-грабљивци заједно. А да су сви паукови заједно тешки око 25 милиона тона.

        Тренутно на нашој планети живи око 46.000 врста паукова, а живе свуда - осим на Антарктику.

        А 95 одсто их живи ван градова и насеља. Тако где се размножавају комарци, скакавци и разне бубе...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 07:39 18.03.2017.

  • +4
Voting is closed.

Da ovo je verovatno tačno. baš sam napravio experiment jedne godine i nisam tamanio paukove i čistio njihove mreže u dve prostorije u kući (sem onih koje su baš neprijatno vidjive ili smetaju da se prodje kroz vrata:)).Te godine ja komarca u kući nisam video mušice takodje a ono što nam gmiže po patosu nemam pojma, ali verovatno ni njih nije bilo tu. SVE SU POJELI i što je najvažnije nikakve probleme sa paucima nisam imao, a celo leto su bili otvoreni prozori bez mreža i bilo kakve hemije za ubijnje insekata.Nemam pojma zašto i kako ali izgleda da insekti nekako na kraju provale da ima u tom prostoru mnogo paukova i izbegavaju ga ili ih paukovi tako efikasno hvataju da je to čudo jedno.U drugiom prostorijama je bilo komaraca ali i tu MANJE, u svakom slučaju to leto mene komarac nije bocnuo NIJEDNOM u toj kući i odonda nediram paukove sem kad baš moram da opajam paučinu na mestima koja su vidljiva i nemam nikakve probleme sa insektima već duže vreme.Izgleda da erfikasno tamane i bubašvabe jer su misteriozno nestale a bilo ih je u toj staroj kući:)

draganz's picture
draganz 15:18 18.03.2017.

  • +3
Voting is closed.

Od ranije mi je poznato da pauci nisu insekti nego zglavkari i da su veoma korisni, tako da ih ne izbacujem iz kuce, kada se pojave. Ima i drugih statistika, koliko paukova covek za svog zivota pojede - u snu. Takodje pauk moze i da ujede, sto je neprijatnije od komarca. Ali to nije razlog da ih tamanimo.

misko's picture
misko 22:48 18.03.2017.

  • +5
Voting is closed.

hahah ako sam nekog pojeo slučajno nije mi škodilo sigurno. Medjutim komarci su stvarno mogli da mi škode:) koje sve bolesti oni prenose ako treba svaki dan ću da jedem pauka samo da me to zaštiti od komaraca:)

Додај коментар