Оксфордски физичари верују да су нашли потврду за Еверетову хипотезу о паралелним световима

СМАТРАЈУ ДА НИСУ ПРОИЗВОД САМО НАУЧНО-ФАНТАСТИЧНИХ КЊИГА И ФИЛМОВА

  • Сматрају да се субатомске честице налазе у одређеној „суперпозицији“ која им омогућава да се истовремено налазе (појављују) на различитим местима

          ПАРАЛЕЛНИ светови су за већину људи нешто што постоји само у научно-фантастичним филмовима и књигама.

          Међутим, неки научници са Оксфорда сада тврде да „алтернативна реалност“ заиста постоји.

          Ти научници (физичари) извели су експеримент који је – како уверавају – делимично већ потврдио познату теорију математичара Хјуа Еверета који је још 50-их година прошлог века поставио теорију постојања параллних светова.

          Притом се користио и примером „стандардне саобраћајке“. Да подсетимо, наводио је да возач аутомобила пред којим се нађе изненада пешак има само две могућности: или да га прегази или да то некако избегне.

          Сам возач притом може завршити у болници, остати неповређен или погинути.

          Еверет је указивао да је свака од ових могућих  ситуација својеврсни „алтернативни свет“.

          Број могућих варијанти развоја неке ситуације једнак је броју паралелних светова који нас свакодневно окружују – веровао је Еверет.

          Већина се према његовој хипотези није односила довољно озбиљно, али су у Оксфорду саопштили да су нашли потврду за оно у шта је Еверет уверавао.

          Британски физичари су раније тврдили да је немогуће знати шта се догађа унутар атома пре него што се подвргне неком експерименту. Сада сматрају да се субатомске честице – пре свих мерења и прорачуна – налазе у одређеној „суперпозицији“ која им омогућава да се истовремено налазе (појављују) на различитим местима.

          Из овога су извели закључак да наш свет није јединствен.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

misko's picture
misko 00:19 02.04.2017.

  • +2
Voting is closed.

Realno REALNOST NE POSTOJI :)

Топлица Милан's picture
Топлица Милан 16:05 02.04.2017.

  • +4
Voting is closed.

Материјални свет је кварљив и пропадљив једино је небеско Христово царство вечно !

draganz's picture
draganz 11:46 02.04.2017.

  • +3
Voting is closed.

Овај свет је створен, има свој почета и крај и налази се унутар времена. А време је унутар вечности које нема почетак и крај, у њему нема ентропије, унутрашњег раста неуређености тиме ни пропадања и смрти. Овај свет и ми у њему смо на тренутак само избачени из вечности у време због отпадања човека од благости Господа Бога Исуса Христа, да бисмо спознали свој пад и да би спознали да се не можемо спасти без покајања и позива за помоћ творцу, као што се дављеник никако не може спасти тиме што ће себе вући за косу. Само оно што је ван овога света, што има моћ и жељу, може нас спасти од пропасти у овом свету. А све те суперпозције и алтерантивне стварности су само пратеће манифестације Божје творевине, тј овога света који је као такав вештачка творевина из нужде настала из љубави Божије зарад човековог спасења.

mrljavko's picture
mrljavko 17:05 02.04.2017.

  • +4
Voting is closed.

Teorijaka postavka te Evertove hipoteze je najverovatnije zasnovana na fundamentima domena matematicke verovatnoce. Ocigledno je da se radi viise o matematicki baziranoj bizarnoj fantaziji nego icemu sto ima neku opipljivu neposrednu koristi i strog naucni karakter. Cak je i da kazemo, "ocigledan eksperimentalni dokaz” upravo jedno veliko nista, mada se ovde pominje samo mogucnost o dokaza te neke hipoteze. Na hriscanskom Zapadu i uopste u svetu gde religija dominira, veliki je broj naucnika sa potsvesnom zeljom da u novim formama dokaze mnoge religijske postavke, odnosno verovanja. To je instikt razvijena i naturan predhodnim vaspitanjem od od malih nogu i opstim raspolozenjem duha sredine. Mnogo toga sto ta "avangardna" nauka donisi i mnogo toga sto religijska ucenja propovedaju je domen famtazije i konstruktivne manipulacije mehanizmom funkcionisanja ljudskog mozga, koji nazivamo svescu. Pitanje je sta upravo nazivamo fizikom, ali ako se drzimo osnovnog klasicnog pojma fizike, onda svi procesi u nasem velikom prostornom beskraju, svi striktno bez izuzetka podlezu coveku poznatim a po svoj prilici jos i mnogim nepoznatim zakonima te fizike. Mi sve to zapazamo, bar tako kazemo, u za nas dosada definisanom materijalnom i talasnom svetu. U sustini nasa sposobnost saznanja i shvatanja, kako mi to kazemo, je apsolutno ogranicena i nista nam drugo ne ostaje nego da se van tih grannica pruzamo i idemo monipulativnim izfantaziranim konstrukcijama, Ono sto covek upravo jedino egzaktno moze da radi je uporedjenje srazmera elemenata u nasem beskraju i njih pretstavlja kao otkrivene zakonitosti i konstruise neka sebi navodno logicka objasnjenja. To je osobina podrazavanja onog sto mi nazivamo "prirodom", gde je ta priroda upravo posledice kompleksnih oblika koje mi vidimo samo kroz krajnji oblik i definisemo kao fizicke procese naseg sveta. Od najverovaatije, samo delimicnog vidjenja svih tih fizickih zakonitosti i procesa mi i ne mozemo dalje ni da vidimo. Za nas su naucne tvrdnje, koje se svakim danom sve vise udaljavaju u neke manipulativne oblike fantazija neka tvrda sustina, a religijske fantazije neke volatilne sustina. Realno gledano mi smo robovi evoluiranih navika naseg mozga, upravo kao sto je i struktura celokupnog "zivog sveta” evoluirani oblik onoga sto mi podrazumevamo pod materijom. Ono sto neosporno zacudjuje je tako uspesno ubedjivanje u neka znatno sofociranija razmisljanja skupom banalnih primera svakodnevnice, a da jedno sa drugim nema nikakve duboke sustinske veze, vec samo stavlja sagovornijka u polozaj negiranja ili odobravanja navedenog prenesenog znacenja. To se moze nazavati demagoski metod dokazivanja hipoteze koja se na kraju nicim i ne dokaze, vec se dokaze sve ono van te hipoteze.

Додај коментар