Нова материја названа Oлимпицен и може да се користи у оптици и електроници

„ОЛИМПИЈСКИ“ МОЛЕКУЛ МОЖЕ БИТИ ИСКОРИШЋЕН ЗА ИЗРАДУ ЕЛЕКТРОНИКЕ

          БРИТАНСКИ хемичари су створили органски молекул од водоника и угљоводоника у чијој структури је пет прстенова распоређно у форми олимпијских кругова.

          Тако су направили нову материја - олимпицен - која је сродна графену и може да се искористи за високотехнолошку и сунчане панеле.

          Молекул необичне форме направили су научници Краљевског хемијског друштва (Royal Society of Chemistry - RSC) у част олимпијских игара у Лондону 2012.

          „Одлучили само да је то интересантан задатак - пробати да направимо молекуларну структуру у којој би три хексагонална прстена била изнад два као што изгледају олимпијски кругови“ - рекао је члан Краљевског хемијског друштва, професор Грехем Ричардс.

          Затим су научници из научно-истраживачког центра IM Research (Цирих, Швајцарска) урадили фотографију молекула олимпицена, чије су димензије биле 1,2 нанометра (100 хиљада пута тање од људске длаке) уз помоћ скенирајућег дубинског микроскопа који се користи за добијање слика из молекуларних димензија. Овај снимак је проглашен за најмањи логотип Олимпијаде у свету.

          Поред тога, научници сматрају да нова материја може да добије и практични значај.

          „Осим научног, у раду са сличним молекулима имамо и практични интерес. То је молекуларна структура сродна форми графена тако да наш олимпицен може у перспективи да има практични заначај за потребе електронике и оптике“ - рекао је творац новог молекула, сарадник  Ворвикског универзитета (Шкотска) Дејвид Фокс.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари