Немачки климатолози: Сахел и добар део Сахаре већ у овом веку могу бити поново зелени

У ЧАДУ, НИГЕРУ, МАЛИЈУ И МАУРИТАНИЈИ МОГУ СЕ ПОЈАВИТИ ЧАК

И ТРОПСКЕ ШУМЕ

  • Јакоб ШЕВЕ, истраживач Института за климатска истраживања из Потсдама: Сахара 2100. године добијати 40-300 одсто више кише него данас. Чак ће до те промене доћи муњевито. За највише пет година од момента преласка климатског система преко одређеног температурног прага
  • Његов колега Андерс ЛЕВЕРМАН: Замислите зелени Сахел и зелену Сахару! То ће бити промене које надилазе машту. Тај део Африке је први део планете где ће се такве промене десити. Чак прилично скоро

        ПЕРИФЕРИЈА и добар део пустињске Сахаре могу у наредних сто година потпуно озеленети и претворити се бар у савану.

        Ово прогнозирају климатолози у тексту објављеном у часопису Earth System Dynamics.

        Један од аутора текста Јакоб Шеве, истраживач Института за климатска истраживања из Потсдама, објаснио је због чега ће се то догодити:

        „Глобално отопљавање може довести до радикалног мењања климе. У већини делова света изазваће суше и смањити приносе пољопривредних култура, али ће у сушном Сахелу, по ободу Сахаре, побољшати ситуацију са падавинама и учинити те делове Сахаре погодним за пољопривреду и гајење стоке“.

        Шеве подсећа да Сахара није увек била пустиња. Сасвим конкретно: да је пре 30-50 хиљада година била гигантска зелена површина, покривена травом и жбуњем.

        Немачки антрополози сматрају да је „зелена Сахара“ омогућила нашим прецима да се из Африке прошире по данашњој Европи.

        Шеве указује да је Сахара - током протеклих неколико милиона година - „зеленела“ и поново се претварала у пустињу, у складу са мењањем климе на Земљи 

        Шеве и његов колега Андерс Леверман сматрају да се данас клима мења једнако брзо као у временима када је Сахара постајала савана или пустиња. Зато су и одлучили да провере: како ће изгледати сама пустиња и Сахел у наредних сто година.

        Узели су у обзир океанске струје и „висинске ветрове“ изнад Африке у условима повећавања годишњих просечних температура. И, утврдили да ће Сахара 2100. године добијати 40-300 одсто више кише него данас.

        Чак тврде да ће до те промене доћи „муњевито“. За највише пет година од момента преласка климатског система преко одређеног „температурног прага“.

        Немачки двојац тврди да ће од тог „прага“ територије Чада, Нигера, Мауританије, Малија и других пустињских земаља Африке бити претворене у саване, односно да ће њихови јужни делови добити тропске шуме јер ће добијати падавина колико и тропска Африка данас.

        Шеве и Леверман наглашавају да ће глобално отопљавање утицати на карактер и кретање монсуна поред обала Африке, то јест - да ће их померити према Сахелу и Сахари у целини.

        Осим тога, пораст температура појачаће испаравање вода Атлантика и омогућити монсунима да доносе више влаге и Сахари. То ће имати и додатни ефекат: повећаће разлику у температури између копна и океана и „присилити“ ветове да буду још бржи и да још више воде доносе на копно (и Сахару).

        Немачки тандем наглашава да ће се ово сигурно догодити - да ће знатан део Сахаре постати зелен већ у овом столећу - ако се пораст температура ваздуха и океанских вода не заустави.

        А то ће благотворно деловати на живот преко 100 милиона људи који живе у Сахелу и Сахари.

        Леверман је посебно нагласио:

        „Задатак нашег истраживања није био да предвидимо све последице промена. Али, замислите зелени Сахел и земену Сахару! То ће бити промене које надилазе машту. Тај део Африке је први део планете где ће се такве промене десити. Чак прилично скоро“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари