Научници успели да први пут створе минијатурну „црну рупу“

ТО ИМ ЈЕ ОМОГУЋИО НАЈМОЋНИЈИ СВЕТСКИ РЕНТГЕНСКИ ЛАСЕР LCLS

Део рентгенског ласера LCLS

        НАУЧНИЦИ су по први пут успели да направе црну рупу. Микроскопску, али - црну рупу.

        Успели су то - како пише часопис Nature - помоћу рентгенског ласера LCLS који је физичарима омогућио да „катапултирају“ (аналогија са искакањем пилота авиона који пада или је погођен) безмало све електроне једног атома јода у молекули.

        Тако су га привремено претворили у минијатурни аналог црне рупе која је себи привлачила све електроне снагом њене „космичке сестре“.

        Немачки физичар Робин Сантра о овом успеху је рекао:

        „Снага са којом су се електрони „лепили“ за атом јода била је много већа од оне коју би имала црна рупа са масом као десет наших звезда (Сунце). У принципу, гравитационо поље ни једне црне рупе није у стању да са таквом снагом делује на електрон“.

        Сантра и његове колеге створили су своју „црну рупу“ усмеривши сву снагу рентгенског снопа ласера LCLS, који је засад најмоћнији на свету, на тачку ширин само 100 нанометара.

        То је приближно једнако „дужини“ великог органског молекула, а неколико стотина пута мање од ширине снопа који се стандардно користи.

        Захваљујући томе, моћ ласерског зрака била је 10 милијарди гигавата на квадратни центиметар. А то је сасвим близу границе после које се светлост почиње претварати у материју и антиматерију.

        Сантра је такав зрак усмерио на атоме ксенона и јода и довео их до тога да су губили фактички све своје електроне и долазили до фантастичног нивоа оксидације од +48 или +47, а до је стварало рекордно високо позитивно наелектрисање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари