Научници успели да први пут створе минијатурну „црну рупу“

ТО ИМ ЈЕ ОМОГУЋИО НАЈМОЋНИЈИ СВЕТСКИ РЕНТГЕНСКИ ЛАСЕР LCLS

Део рентгенског ласера LCLS

        НАУЧНИЦИ су по први пут успели да направе црну рупу. Микроскопску, али - црну рупу.

        Успели су то - како пише часопис Nature - помоћу рентгенског ласера LCLS који је физичарима омогућио да „катапултирају“ (аналогија са искакањем пилота авиона који пада или је погођен) безмало све електроне једног атома јода у молекули.

        Тако су га привремено претворили у минијатурни аналог црне рупе која је себи привлачила све електроне снагом њене „космичке сестре“.

        Немачки физичар Робин Сантра о овом успеху је рекао:

        „Снага са којом су се електрони „лепили“ за атом јода била је много већа од оне коју би имала црна рупа са масом као десет наших звезда (Сунце). У принципу, гравитационо поље ни једне црне рупе није у стању да са таквом снагом делује на електрон“.

        Сантра и његове колеге створили су своју „црну рупу“ усмеривши сву снагу рентгенског снопа ласера LCLS, који је засад најмоћнији на свету, на тачку ширин само 100 нанометара.

        То је приближно једнако „дужини“ великог органског молекула, а неколико стотина пута мање од ширине снопа који се стандардно користи.

        Захваљујући томе, моћ ласерског зрака била је 10 милијарди гигавата на квадратни центиметар. А то је сасвим близу границе после које се светлост почиње претварати у материју и антиматерију.

        Сантра је такав зрак усмерио на атоме ксенона и јода и довео их до тога да су губили фактички све своје електроне и долазили до фантастичног нивоа оксидације од +48 или +47, а до је стварало рекордно високо позитивно наелектрисање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

cigla's picture
cigla 14:53 01.06.2017.

  • +2
Voting is closed.

Samo se vi za......jte, nemoj samo da posle bude "ode mas' u propas''"...

Душан's picture
Душан 16:22 01.06.2017.

  • +3
Voting is closed.

Nisu to napravili sigurno.. Crnu rupu je nemogće napraviti, a oni ni ne znaju šta je crna rupa...Pa ako su nešto i napravili, crna rupa nije sigurno...

Лазар's picture
Лазар 20:59 01.06.2017.

  • +3
Voting is closed.

Потпуно сте у праву. Праву црну рупу би било немогуће спречити да неконтролисано расте. Изгледа да се и овде ради о кадровима са Мегатренда...

Посматрач's picture
Посматрач 23:42 01.06.2017.

  • +3
Voting is closed.

А кад су је направили...
Онда је Робин ставио црну рупу у џеп да је касније на миру загледа и опипа.
Знам и где бих ја отишао са њом, па нек гута, брате, до миле воље.
Ако се икад одједном и са запрепашћењем нађете поред мене, а познаћете ме зато што ћу урокљиво буљити у вас, јер ја сам Посматрач, е, ако се то икад деси, знаћете да сам избунарио Сантру. У име науке и напретка.
Американци су снимили играни филм "Косач" и цртани документарни филм "Сунчање месечином бато" што је знак врло напредне маште. Не би ме чудило да ускоро посете Црну рупу, али би ме јако зачудило ако нам се не јаве преко сиенена у директном преносу.
Приметио сам иначе да је текст врло лукаво написан. Нема ни једне једине речи која би нам рекла где је то било, чији је Рентген трактор а спомињање немачког научника ништа не значи.
А ако бих ја то већ требало да знам, онда сам ја заостао 100%.
Не пада ми на памет да губим време на интернету, јер за моју машту је и ово сасвим довољно.
Од малих ногу сам хтео да будем "научник", кренуо тим путем и стигао донекле а однекле нигде даље, волим науку а посебно онај мали део који је мени близак, али онда када су амерички пропагандни медији преузели улогу научника и науке, повукао сам се у пећине где мирно живим и радим. Проучавам ехо Гебелс пропаганде кроз Црну Рупу на Амерички начин. Неће бити доктората сигурно.

cigla's picture
cigla 09:11 02.06.2017.

  • +3
Voting is closed.

Slabo je to, treba napraviti veću crnu rupu, moćniju, da proguta autobus, ili barem blok 45, za početak a kasnije imesec i sve zvezde, na tome treba raditi gospodo naučnici...

Додај коментар