Научници упозоравају: Није могуће спасавање Земље од астероида попут оног из филма „Армагедон“

НАЈНОВИЈЕ ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО ДА ЈЕ ЕКСПЛОЗИВ ЗА ТО НЕДОВОЉАН И ПРЕСЛАБ

* Крајњи закључак истраживања гласи: астероид после `дизања у ваздух` задржава значајну стабилност, па се `комади и комадићи` - услед снаге његове гравитације – враћају назад и спајају са `телом`. Зато:  ако се неки астероид  у догледно време заиста устреми према Земљи – слање према добровољаца са експлозивом неће бити довољно...

________________________________________________________________________

          НЕКИ филм «Армагедон» сматрају - култним. А њему, ко није гледао, неколико космонауста спасава Земљу о астероида који само што се није у њу „укуцао“.

          Тако што изазивају експлозију која тај астероид претвара у `комаде и прашину`. Научници су, међутим, управо доказали да се наша Земља на тај начин не може спасити од иоле већег астериода.

          Уз помоћ најновије метода компјутерског моделовања, оповргли су раширено у науци уверење да је сваки `објект` утолико лакше разбити експлозивом што је већи.

         Моделовање је, међутим, показало:  да је у космосу све другачије и да је – што је неки космички објекат већи – за његово разбијање потребно сразмерно све више енергије.

Гравитационо привлачење `комада и комадића`

         Само моделовање је било подељено у две фазе: на кратковремену и дуготрајну фазу такозване „гравитационе реакумулације“.

         У првој фази су проверавани процеси до којих долази одмах након отпочињања `напада на астероид`. А у другој: утицај снаге привлачења на честице и комаде и комадиће који се услед експлозије одвоје од површине астероида.

         Провере су показале да `дизање астероида у ваздух` формира на њему милионе мањих и већих пукотина, али да га – упркос томе – није лако уништити.

         Такође: да експлозије много више оштећују језгро астероида које потом јаче гравитационо делује на све комаде и комадиће које је експлозија одвојила од `тела астероида`.

         Крајњи закључак гласи: астероид после `дизања у ваздух` задржава значајну стабилност, па се `комади и комадићи` - услед снаге његове гравитације – враћају назад и спајају са `телом`.

         Још конкретније:  ако се неки астероид  у догледно време заиста устреми према Земљи – слање према добровољаца са експлозивом неће бити довољно...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари