Научници са Харварда пронашли вакцину против инфаркта

ЗАСНОВАНУ НА ГЕНУ PCSK9 КОЈИ УТИЧЕ НА СМАЊЕНИ НИВО ХОЛЕСТЕРОЛА У КРВИ КОД НЕКИХ ЉУДИ

  • Уверени смо да ће вакцина, која је заснована на посебној форми мутације гена PCSK9, омогућити да се опасност од добијања инфаркта смањује и до 90 одсто - наглашава један од руководилаца Хардварског истраживања професор Киран Мусунуру

         НАУЧНИЦИ са Харвардског института  матичних ћелија направили су вакцину која смањује ризик инфаркта – објавио је The Daily Telegraph.

         Нова вакцина је заснована на утицају на ген PCSK9 који се налази у човековој јетри. Претходно је било откривено да поремећаји у функционисању тог гена доводе до повећане концентрације холестерола у срцу и крвним судовима. А зна се: наслаге холестерола на унутрашњим зидовима крвних судова директно воде инфаркту.

         Ген PCSK9 открио је 2003. године један француски научник, истражујући наследне факторе који утичу на смањени ниво холесторола у крви неких људи.

         Амерички научници са Харварда тврде да ће њихова вакцина смањивати ризик добијања инфаркта од 30 до 90 одсто.

         „Наша терапија усмерена је на то да утиче на сам ген. Потребна истраживања већ смо обавили на мишевима. За само неколико дана успели смо да смањимо ниво холестерола у њиховој крви за 40 одсто. Зато смо уверени да ће вакцина, која је заснована на посебној форми мутације гена PCSK9, заиста омогућити да се опасност од добијања инфаркта смањује и до 90 одсто. Тај измењени ген, који смањује холестерол у крви – има око три одсто становника Земље” – објаснио је један од руководилаца Хардварског истраживања професор Киран Мусунуру.

         Он и његове колеге уверени су да је сама природа тим геном створила „вакцину против инфаркта”.

         Мусунуру зато са оптимизмом најављује: „Наша вакцина неће имати никаквих негативних нус-ефеката. Биће готова за масовно коришћење у наредних десет година”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари