Научници института „Скрипс“ тврде да је живот на Земљи настао из - неживе материје

ОДГОНЕТКУ СУ НАШЛИ У РЕАКЦИЈАМА КОЈЕ СЕ НАЗИВАЈУ „ЦИКЛУСОМ ЛИМУНСКЕ КИСЕЛИНЕ“

  • У истраживању је учествовао и филозоф-хемичар Грег Спрингстин који указује: „Савремени метаболизам има претходника - шаблон који није био биолошки. У центру наших истраживања био је молекул глиоксилата који је могао постојати пре четири милијарде година, а део је циклуса лимунске киселине“
  • NASA је прошле године објавила да је на Марсу нашла кључ за разумевање како је настао живот на Земљи

        НАУЧНИЦИ америчког Научно-истраживачког института „Скрипс“ објавили су да су њихови експерименти потврдили да су пре четири милијарде година у водама на Земљи постојале хемијске реакције које су довеле до појаве живота.

        Своја открића, која се своде на тврдњу да је живот настао из неживе материје, објавили су у научном магазину Nature Communications.

        Раманарајана Кришнамурти, доктор филозофије и професор хемије, који је руководио пројектом, додатно је објаснио:

        „И за нас је то у почетку био мрак у тунелу. Али, када смо се усредсредили на хемијске процесе - питања која се тичу појаве живота постала су мање тешка“.

        Кришнамурти и његове колеге су се усредсредили на серију хемијских реакција које се у науци називају „циклусом лимунске киселине“. Ти процеси су потребни сваком аеробном организму да би ослободио енергију акумулирану у својим ћелијама.

        Амерички научници су успели да идентификују молекуле који су - од оних који су пре поменуте четири милијарде година постојали на Земљи - могли да функционишу као ингредијенти целог процеса.

        У истраживању су описали како су два небиолошка циклуса - при чему су први означили словима HKG, а други назвали малонатним - могла да се споје и „започну циклус лимунске киселине“. А тврде да у та два циклуса долази до реакција које играју улогу алфа и бета кетакиселина као и циклусу лимунске киселине.

        Што је још важније, тврде такође да те реакције могу производити аминокиселине и угљеник који су крајњи продукт и циклуса лимунске киселине.

        Американци указују да је појава биолошких молекула, попут фермената, могла довести до тога да они у фундаменталним реакцијама замене небиолошке молекуле које су, захваљујући томе, постале сложеније и са већим ефектима.

        У истраживању је учествовао и филозоф-хемичар Грег Спрингстин који указује:

        „Савремени метаболизам има претходника - шаблон који није био биолошки. У центру наших истраживања био је молекул глиоксилата који је могао постојати пре четири милијарде година, а део је циклуса лимунске киселине“.

        NASA је прошле године објавила да је на Марсу нашла кључ за разумевање како је настао живот на Земљи.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари