Научници Луисвилског универзитета направили беланчевину која блокира рак

SA-4-1BBL НАПРАВИЛИ КОМБИНОВАЊЕМ ГЕНА, А ДЕЛУЈЕ ДО ОСАМ НЕДЕЉА КАО ИНХИБИТОР

Ширванова чудесна беланчевина

* Шеф катедре Луисвилског универзитета за микробиологију и имунологију Хавал ШИРВАН који је руководио истраживањем: „Молекули SA-4-1BBL у стању су да генеришу имуни одговор на појаву ретких ћелија рака и да уклоне сам рак пре него што успе да се учврсти у организму“

_________________________________________________________________________

         ГРУПА научника са америчког Луисвилског универзитета  објавила је да је дошла до препарата који може спречити појаву тумора рака.

         Учинила је то преко научног портала MedicalXpress. У чланку у којем је открила да је експериментисала са здравим мишевима којима је убризгавала беланчевину SA-4-1BBL добијену помоћу клонирања делова ДНК.

         После тога су амерички научници у организам тих мишева убацивали ћелије ракаузете са грлића материце и плућа.

         Шеф катедре Луисвилског универзитета за микробиологију и имунологију Хавал Ширван, који је руководио истраживањем, објаснио је да су он и њетгове колеге утврдили да беланчевина SA-4-1BBL максимално штити организам од злоћудних тумора две недеље након њеног убризгавања, а да ефекат њеног деловања траје око осам недеља.

         Према његовим речима, та беланчевина је добијена „комбинацијом гена“, а игра улогу инхибитора, то јест минимизује блокирање могућности организма да одговори на појаву злоћудних тумора и повећава учинак антиканцер-вакцина.

         „Молекули SA-4-1BBL у стању су да генеришу имуни одговор на појаву ретких ћелија рака и да уклоне сам рак пре него што успе да се учврсти у организму“ – наглашава Ширван.

         Он и његов тим истестираће SA-4-1BBL у лечењу људи склоних одређеним врстама рака и оних са злоћудним туморима у почетној фази.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари