Направљен робот који непогрешиво узима крв из вене и одмах је анализира

ЊЕГОВИ ТВОРЦИ УВЕРЕНИ ДА ЋЕ ЦЕЛА ПРОЦЕДУРА ЗА ДЕСЕТАК ГОДИНА БИТИ ПОТПУНО РОБОТИЗОВАНА

  • Робот је већ прошао 30 тестирања и на свима је из првог покушаја без грешке увео иглу у вену
  • Крв извлачи помоћу минијатурних вакуумских пумпи и одмах је убацује у специјалне микро-резервоаре који су директно повезани са апаратуром за анализу крви. Помоћу центрифуге, крв се раздваја на сегменте, а оптички микроскоп омогућава роботу да обави важан део квантитативне и квалитативне анализе ћелија крви

        НАУЧНИЦИ Универзитета „Рутгерс“ (Rutgers University), који је државни универзитет америчке савезне државе Њу Џерси, направили робота који уме да људима узима крв из вене на руци.

        Са стопостотном прецизношћу.

        Поврх свега, одмах и обавља анализу узетих узорака крви. Тачно по захтевима лекара.

        Анализа крви је једна од најкоришћенијих дијагностичких процедура у свету зато што поуздано открива много шта о здравственом стању пацијента.

        Зато су се на Универзитету „Рутгерс“ и подухватили прављења робота који замењује и медицинску сестру и лаборанта са делом лабораторије.

        Аутоматизација вађења крви и њеног анализирања целу процедуру чини знатно бржом јефтинијом. Толико да су творци робота убеђени да ће у развијенијим и богатијим земљама кроз десетак година анализа крви бити потпуно роботизована.

        Робот, иначе, вену из које ће узети крв непогрешиво „напипава“ помоћу ултразвучних и инфрацрвених сензора.

        Чим прикупи потребне податке, прави 3D-карту крвних судова пацијентове руке и тек потом - опет непогрешиво - уводи иглу у вену.

        Крв се извлачи помоћу минијатурних вакуумских пумпи и одмах убацује у специјалне микро-резервоаре који су директно повезани са апаратуром за анализу крви.

        Помоћу центрифуге, крв се раздваја на сегменте, а оптички микроскоп омогућава роботу да обави важан део квантитативне и квалитативне анализе ћелија крви.

        Робот је већ прошао 30 тестирања и на свима је из првог покушаја без грешке увео иглу у вену.

        Његови творци тврде и да прави поуздане анализе крви високог квалитета, што су потврдиле провере рађене уз помоћ флуоресцентних микромаркера који су „осветљавали“ бела крвна зрнца.

        Главни „тата“ робота - Мартин Јармуш - назива га Светим Гралом у технологији анализирања крви.

        Он обећава да ће могућности „Светог Грала“ ускоро бити додатно проширене и да ће бити способан и за „још озбиљније анализе стања људског организма“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари