Мишеви створени у лабораторији добили здраво потомство

НОВО ДОСТИГНУЋЕ У ПРОУЧАВАЊУ И КОРИШЋЕЊУ МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

  • Прошле године научни тим јапанског Универзитета Кјото успео да створи одрживу сперму из матичних ћелија, а сада је на сличан начин добио и јајне ћелије
  • Први корак био је трансформисање матичних ћелија у јајне ћелије. Затим је створена нека врста јајника који окружује младе јајне ћелије другим облицима ћелија какве се обично налазе у јајнику. Све је то затим пресађено у тело женке миша
  • Уколико ова техника буде примењена на људима, могла би да помогне паровима да добију децу и да чак омогући женама да превазиђу менопаузу

        ЈАПАНСКИ научници створили су мишеве у лабораторији. А потом су ти мишеви донели на свет здраве младунце!

       За то су искористили матичне ћелије добијене из коже  које су потом постале су „баке“ лабораторијским мишевима друге генерације.

       Ћелије су кориштене за стварање јајашаца, која су затим оплођена да би настали мишеви, а они су се касније успешно размножили.

       Прошле године научни тим на Универзитету Кјото је успео да створи одрживу сперму из матичних ћелија. Сада је на сличан начин добио и јајне ћелије. Користили су матичне ћелије из два извора: из ембриона и ћелије сличне ћелијама коже које су репрограмиране да постану матичне ћелије.

       Први корак, о којем је извештавао часопис „Science“, био је трансформисање матичних ћелија у јајне ћелије. Затим је створена нека врста јајника који окружује младе јајне ћелије другим облицима ћелија какве се обично налазе у јајнику. Све је то затим пресађено у тело женке миша.

       Технике ин-витро оплодње кориштене су за сакупљање јајашаца, њихову оплодњу спермом мужјака и усађивање оплођеног јајашца у тело сурогат-мајке.

       Др Катсухико Хајаши, са Универзитета Кјото, потврдио је за ББЦ да су овим поступком добивјени здрави и плодни млади мишеви. Ти су се млади мишеви касније и сами природним путем размножили па се може рећи да су њихови младунци „унуци“ ћелије из лабораторије.

       Матичне ћелије су способне да се трансформиршу у сваки други облик ћелије у телу, од крвних до коштаних, од ћелија нерава до ћелија коже.

       Уколико ова техника буде примењена на људима, могла би да помогне паровима да добију децу и да чак омогући женама да превазиђу менопаузу.

       Међутим, стручњаци тврде да ће пре тога бити потребно срушити многе научне и етичке препреке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари