Лондонски научници открили да ћелије рака праве свој крвни систем и краду га од здравог ткива

ОТВОРЕН ПУТ ПОЈАВИ ЛЕКОВА КОЈИ ЋЕ СЕ БОРИТИ И ПРОТИВ АНГИОГЕНЕЗЕ И „КРАЂЕ КРВНИХ СУДОВА“

        НАУЧНИЦИ лондонског Института за истраживање рака утврдили су малигне ћелије у стању да се супротстављају терапији користећи „ресурсе крвних судова околног здравог ткива“.

        Британци су указали да се и досад знало да процес формирања нових крвних судова - ангиогенеза - зато има велики значај у развоју малигних тумора и да се зато борба с раком и водила и помоћу антиангиогених препарата.

        Наглашавају да су открили да ћелије рака после неког времена постају отпорне на такве лекове. И то: зато што нађу „обилазне путеве“ да се снабдевају крвљу.

        Објавили су: „Утврдили смо да ће ћелије рака не само да стварају свој крви систем, него и да ћелије рака умеју да „краду“ здраве крвне судове од околног, здравог ткива. Тај процес смо назвали кооптирањем крвних судова“.

        Научници лондонског института су све ово проверили на мишевима који су имали рак јетре.

        Давали су им антиангиогене и утврдили да су у почетку терапије имали ефекта, али да је позитивно дејство ускоро престајало.

        Установили су и да су малигне ћелије тумора, који су препаратом деловали, почињале да граде свој крвни систем чим су мишевима престајали да дају медикаменте.

        Британци сматрају да ће откриће до којег су дошли омогућити производњу препарата који ће помоћи да се победи рак.

        Нови лекови - како тврде - истовремено ће се борити и са ангиогенезом и са „кооптирањем крвних судова“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари