Ласерима у Хондурасу под земљом „напипали“ легендарни Бели град злата

ПОТРАГА НАУЧНИКА СА УНИВЕРЗИТЕТА У ХЈУСТОНУ И АМЕРИЧКОГ

НАЦИОНАЛНОГ ЦЕНТРА ЗА ЛАСЕРСКО МАПИРАЊЕ

  • Ако Ciudad Blanca заиста буде откривен, то ће моћи ће да се упореди са открићем Мачу Пичу, којег је западном свету 1911. представио амерички историчар Хирам Бингхам. Такође, то би поново побудило и наду у евентуални проналазак легендарног „изгубљеног града злата“ Ел Дорада

         КОРИСТЕЋИ савремене методе ласерског мапирања тим научника је недавно направио детаљну карту регије Mosquitia у Хондурасу, за коју се верује да открива легендарни изгубљени град Ciudad Blanca познат и као Бели град злата, пише Daily Mail.

         Како би направили тродимензионалну дигиталну мапу топологије испод џунгле, научници са универзитета у Хјустону и Националног центра за ласерско мапирање, надлетали су покрајину Mosquita малим авионом и испаљивали милијарде ласерских зрака према земљи. Обрадом података аналитичари су открили промене на тлу за које је одговоран човек, а за које верују да су остаци заборављеног града.

         Бели град је, према легенди, пун злата, што привлачи многе истраживаче и ловце на благо откад га је 1526. године у једном од својих писама краљу Чарлсу први пут поменуо Хернандо Кортес.

         Инспирисан овом легендом, сниматељ Стивен Елкинс затражио је подршку приватних инвеститора који би били спремни да плате коришћење технологије ласерског мапирања за израду мапе шумовитих предела Mosquitia. Ипак, званичне потврде о постојању града још нема.

         Ако град ипак буде откривен, ово откриће моћи ће да се упореди са открићем Мачу Пичу, којег је западном свету 1911. представио амерички историчар Хирам Бингхам. Такође, то би поново побудило и наду у евентуални проналазак легендарног „изгубљеног града злата“ Ел Дорада.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари