Креативац Google Грег Корадо: Нови корак вештачке интелигенције је - разумевање људских емоција

„ДОШЛИ СМО ДОТЛЕ ДА МАШИНА САМА СЕБЕ БОЉЕ ИСПРАВЉА НЕГО АКО ЈОЈ СЕ СВЕ ЗАДА УНАПРЕД“

Грег Корадо

  • „Следећи велики изазов и проблем у развоју вештачке интелигенције биће брза и лака комуникација са човеком. А да би разговор човека и машине био ,гладак’ и могућ - машина ће морати да научи да схвата човекове емоције, односно - емотивни интелект“

        РАЗУМЕВАЊЕ људских емоција биће наредни велики изазов у развоју вештачке интелигенције и то ће бити тежак задатак - оценио је технички директор истраживачког центра Google Грег Корадо.

        Притом је нагласио да ствари тако стоје упркос томе што је вештачка интелигенција већ успела да преведе текст са једног језика на други и да побеђује човека у играма као што су шах и го:

        „Следећи велики изазов и проблем у развоју вештачке интелигенције биће брза и лака комуникација са човеком. А да би разговор човека и машине био ,гладак’ и могућ - машина ће морати да научи да схвата човекове емоције, односно - емотивни интелект“.

        Међутим, додао је, „читање човекових емоција биће веома, веома тешко“.

        Подсетио је да су у почетку роботи учени да нешто чине - тако што им је био „прописиван“ сет одређених корака и правила. Потом се показало да је много ефектније када се роботу омогући да сам кроји“ правила на бази мноштва конкретних примера и коригује их да би грешке свео на минимум.

        Корадо је подвукао: „Ако машина прави грешку - она сама себе исправља и то чини успешније него ако јој се задају сви параметри. То се назива самообуком машине. А за то су неопходна четири елемента: велики број правилних примера (на којима се машина учи), јефтини и брзи компјутери, алгоритми и инструменти“.

        Корадо је ипак указао: „Важни су, наравно, и људска креативност, индивидуалност и машта“.

        Навео је да су примери самообуке машина већ уграђени у преводилачки систем Google Translate и филтрирање спамова у сервису Gmail.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари