X-37B више од 7.000 пута облетео Земљу

АМЕРИЧКА КОСМИЧКА БЕСПИЛОТНА ЛЕТЕЛИЦА

УСПЕШНО СЕ ПРИЗЕМЉИЛА СЕ У КАЛИФОРНИЈИ

  • У почетку је програм X-37B водила НАСА, али је потом прешао под руководство одељења Пентагона за истраживање и пројектовање, а завршио - у тајном одељењу ратног ваздухопловства САД

          ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ беспилотни космички апарат који по конструкцији подсећа на минијатурни амерички шатл, 16. јуна се приземљио на космодром у војној бази Ванденбер у америчкој држави Калифорнија, преноси интернет портал Spaceflight Now.

          Беспилотна летелица X-37B Orbital Test Vehicle 2 (OTV-2) лансирана је са рта Канаверал у држави Флорида 5. марта 2011. године помоћу ракете носача Atlas 5. За то време апарат је на орбити око Земље провео 468 дана и 13 часова и нашу планету облетео више од седам хиљада пута.

          Први X-37B (OTV-1) био је лансиран у пролеће 2010. године и вратио се на земљу у децембру након 270-дневног боравка у космосу.  

          „Апарат који се приземљио биће изучен, а биће обављен и детаљни ремонт. Сазнања добијена током овог лета биће узета у обзир у припреми следеће мисије” - рекао је прес секретар ваздухопловних снага САД Трејси Бунко.

          Асошијејтед Прес саопштава да ће беспилотна летелица служити као платформа за испитивање сателитских сензора и система. На основу званичних изјава, у раду са апаратом X-37B, биће уважено искуство претходне мисије.

          Сви остали детаљи лансирања апарата, као и детаљи мисије су строго поверљиви, реноси агенција.

          X-37B су направили стручњаци Boeing Phantom Works. Познато је да је на пројектовање овог апарата потрошено милион долара, иако укупна вредност пројекта званично није саопштена.

          У почетку је програм X-37B водила НАСА, али је он после прешао под руководство одељења Пентагона за истраживање и пројектовање и завршио у тајном одељењу ратног ваздухопловства САД.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари