Научници први пут видели како црна рупа „усисава“ целу звезду

У сазвежђу Змаја, а захваљујући орбиталном телескопу

Илустрација објављена у часопису "Nature" на којој је уметников приказ Х-зрака насталих пошто је црна рупа "покидала" звезду (Amadeo Bachar - AFP/Getty Images)

  • Звезду „прогутала“  црна рупа која у будућности може постати једна од оних хипергигантских чија је маса равна милијарди маса нашег Сунца
  • Нешто слично се догађа једном у сто милиона година

          НАУЧНИЦИ су први пут – како је објавио реномирани научни часопис „Nature“ – имали прилику да уживо посматрају како огромна црна рупа „усисава“ целу једну звезду и истовремено је „кида на делове“.

          Овај „фантастични успех“ био је могућ захваљујући орбиталном телескопу Shift, а први сигнал су добили 28. марта 2011. године. Сасвим конкретно: прво су регистровали необичну „експлозију“ рентгенског зрачења у сазвежђу Змаја, а потом и мигајући објекат удаљен 3,9 милијарди светлосних година који су назвали Shift J1644+57 и почели да га помно прате.

          Ускоро су уследиле веома јарке светлосне „експлозије“ – такозване релативистичке струје – које су долазиле од звезде коју је управо „гутала“ гигантска црна рупа која је двапут већа од црне рупе у центру нашег Млечног пута. А звезде-жртва је лоше прошла јер се нашла на дохват њеног супермоћног гравитационог поља.

          Научници сматрају да су, у целом подухвату, имали и веома много среће јер се нешто слично догађа једном у сто милиона година. А њихово објашњење због чега је дошло до „комадања звезде“ је у следећем: црна рупа је много силније привлачила ближи део звезде него „даљу периферију“, па се она прво растезала и на крају разлетела у „комаде“.

          „Невероватно је и то што из истог извора и даље стиже рентгенско зрачење и могуће је да бити јако и током наредне године. Његово „понашање“ не личи ни на шта што смо имали прилику да досад посматрамо. Јер, прогутавши звезду – црна рупа је постала још већа и могуће је да ће она у будућности постати једна од оних хипергигантских чија је маса равна милијарди маса нашег Сунца. А поређења ради: маса наше Земље је 333.000 пута мања од масе Сунца“ – изјавио је др Дејвид Бероуз са Универзитета државе Пенсилванија.

          Неки научници, иначе, сматрају да велике црне рупе могу имати своје планете које по орбитама круже око њиховог центра. А да са „усисаним звездама“ унутар њих може постојати и светлост – па и живот.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари