Водеће космичке силе направиће заједнички систем за праћење свега што кружи око Земље

ВАЖАН ДЕО ТОГ СИСТЕМА БИЋЕ И РЕГИСТАР (ПОПИС) „КОСМИЧКОГ СМЕЋА“

  • Ситуација у такозваном „блиском космосу“ непрекидно се погоршава јер се повећава и сам број „космичких објеката“. Међу њима је, примера ради, и доста првих степена ракета који кад одраде своје настављају да круже око Земље, а лете брзинама 3-7,5 километара у секунди
  • У америчким и руским каталозима се почетком 2016-те налазило преко 17.000 различитих космичких објеката од којих су активни сателити и други апарати достизали бројку од само 1.300, а све остало је било „космичко смеће“. Процењује се да је његова укупна тежина -  7.000 тона
  • Од 1998. године до данас, Међународној космичкој станици се опасно приближавало преко 500 објеката „космичког смећа“

        ВОДЕЋЕ космичке земље могу поћи на стварање јединственог међународног система за размену информација о свему што кружи око Земље или јој се приближава.

        Такав систем -  са одговарајућим регистром -  може се појавити чак у најближој будућности.

        Сам „регистар“ биће у суштини каталог свих познатих „објеката“ у простору око наше планете. Биће то и својеврсни „попис“ космичког „смећа“.

        А зашто је управо тај „попис“ важан?

        „Попис“ -  са разменом информација и података поводом њега -  значајно ће смањити ризик да се вештачки сателити и аутоматски свемирски апарати сударе са „космичким смећем“.

        Ситуација у такозваном „блиском космосу“ непрекидно се погоршава јер се повећава и сам број „космичких објеката“. Међу њима је, примера ради, и доста првих степена ракета који кад одраде своје настављају да круже око Земље, а лете брзинама 3-7,5 километара у секунди.

        Зато постоје планови да се „космичко смеће“ почне уклањати. Заговорници тих планова су, међутим, потпуно свесни да ће велики проблем бити уклањање „смећа“ пречника мањег од 10 центиметара, а и то је неопходно јер скупе космичке апарате може избацити и „објекат“ који је десет пута мањи.

        Своје „каталоге“ већ имају и Сједињене Државе и Русија. Американци све што „виде“ држе јавно доступним. Једино крију податке о војним објектима. Русија никакве податке не открива и не објављује.

        Стручњаци, упркос томе, сматрају да се амерички и руски подаци „преклапају бар 90 одсто“.

        Руси ће до 2025. завршити другу фазу свог аутоматизованог система за упозоравање на опасне ситуације у простору око Земље. Тај систем ће реаговати и на могућа опасна зближавања „космичког смећа“ са сателитима и сондама које су још функционално активне.

        И Руси и Американци рачунају са „неутралисањем“ крупног космичког „смећа“ помоћу за то специјално конструисаних апарата. Њихов задатак биће да уклањају космичке апарате који постану „мртви“, као и њихове делове и сво друго „смеће“ различитих димензија. Једна од могућности је да све то буде склањано са орбита на којима се затекне.

        У америчким и руским каталозима се почетком 2016-те налазило преко 17.000 различитих космичких објеката од којих су активни сателити и други апарати достизали бројку од само 1.300, а све остало је било „космичко смеће“.

        Процењује се да је његова укупна тежина - 7.000 тона.

        Од 1998. године до данас, Међународној космичкој станици се опасно приближавало преко 500 објеката „космичког смећа“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

crni71's picture
crni71 13:46 25.08.2017.

  • +1
Voting is closed.

Cudno da nemaju ni jednu sliku Zemlje iz kosmosa?Ono sto imaju su kompijuterski podesene slike ali ni jedna prava.Da li su oni uopste I bili tamo ili je I to Fake news.

Baja's picture
Baja 20:45 25.08.2017.

  • +1
Voting is closed.

Bili su, nije laž.
Opušteno.

Посматрач's picture
Посматрач 16:08 25.08.2017.

  • +1
Voting is closed.

Најзад сам схватио.
Они слонови што носе стубове на којима стоји плоча, односно Земља, тамо испод наше плоче стално чачкају сурлама све што им надохват. А Америка је испод наше плоче, наглавачке окренути људи и слонови их стално чачкају. Зато Амери све више гурају нос изнад плоче и траже од Руса да им дају мало правог животног простора. Руси не дају, слонови боду непрекидно и Амери у очајању освајају Србију.
Дај шта даш.
Логика је мајка.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 09:28 26.08.2017.

  • +1
Voting is closed.

U glavnom oko Zemlje je sve pusto.
Nema gore tolike guzve kao st se prica .
Svi sateliti koji su "odleteli" sa Zemlje su zavrsili u depovima vladara NSP.
ISS stanica po svoj prilici je prizemljena kao i let na Mesec.
Mnogo je lazi u opticaju.

Додај коментар