У свемирским бродовима за Марс мораће да постоји каква-таква вештачка гравитација

УТВРЂЕНО ДА ДУЖЕ БЕСТЕЖИНСКО СТАЊЕ ОШТЕЋУЈЕ МОЗАК  И НЕПОВРАТНО СНИЖАВА IQ

  • Научници су подељени. Једни су уверени да је за лет на Марс потребна права вештачка гравитација. Други: да гравитација, са каквом се барата у научној фантастици, није неопходна и да би било довољно да свемирски бродови за Марс имају центрифугу која би посади омогућавала да повремено осете силу теже   

          ИЗГЛЕДА да људи неће моћи да стижу до Марса уколико им унутар васионског брода не буде обезбеђена и – вештачка гравитација.

          Како је у часопису NEJM објавила група научника, дуги боравак у бестежинском стању може довести до трајних оштећења мозга.

          Један од њих - Денијел Браун (Daniel Brown) са универзитета Трента у Великој Британији – рекао је листу The Telegraph:

          „Космонаути с таквим поремећајима рада мозга не могу ни да виде објекте на невелеиким растојањима од себе, губе способност да читају и да изводе и најпростије експерименте. Поврх свега, њихово поимање реалности се деформише, а то може довести до још озбиљнијих последица“.

          Истраживања су обављана у америчким шатловима, унутар Међународне космичке станице и са неким руским „биоспутњицима“. И, постало је јасно да ће се истраживачи `даљег свемира` и потенцијални колонисти жељни да стигну на Марс бити суочени са целим низом озбиљних претњи здрављу.

          Експерименти на мушицама-дрозофилама су показали да дужи боравак у бестежинском стању доводи до слабљења имунитета и доводи до поремећаја код низа гена.

          Друга истраживања су потврдила да живот у космосу убрзава старење кичмене мождине унутар коне се формирају ћелије имунитета, а да дуга изложеност великог мозга космичким зрацима неповратно снижава IQ.

          Дона Робертс (Donna Roberts) са Медицинског универзитета Јужне Калифорније и њене колеге открили су још једну негативну страну дугог боравка у космосу.

          Скенирали у мозак 18 астронаута и космонаута који су дуже боравили у Међународној космичкој станици и контролисали здравствено стање добровољаца који су 90 дана лежали у лабораторији са главом надоле.

          Снимци и посматрања су указали на необичан феномен — код учесника експеримента се изменио међусобни однос делова  мозга, а и према лобањи. Област која је најближа очима или је повезана са пријемом информација из околине била је деформисана и сабијена, а у другим областима мозда су се у исто време појавиле или увећале празнине.

          Већ се, наравно, отворило питање: како решити проблем?

          Научници су подељени. Једни су уверени да је за лет на Марс потребна вештачка гравитација. Други: да гравитација, са каквом се барата у научној фантастици, није неопходна и да би било довољно да свемирски бродови за Марс имају центрифугу која би посади омогућавала да повремено осете силу теже.

          Тврде да би се и на тај начин минимизовали ризици по мозак и здравље оних који буду кретали према Црвеној планети.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

дулебг's picture
дулебг 12:50 05.11.2017.

  • +5
Voting is closed.

Негде сам читао да напада и остеопороза.

draganz's picture
draganz 13:17 05.11.2017.

  • +5
Voting is closed.

Први пут читам да бестежинско стање изазива тако јаке поремаћаје. Писало се о костима и мишићима, али поремећја мозга и гена, то је ново. Све то одлаже а можда и доводи у питање човеково насељавање других планета. Односно, каже, ваш дом је Земља, о њему бринити и живите у миру и равнотежи са њом и другим људима, оканите се безваздушних камених простора.

iki's picture
iki 13:30 05.11.2017.

  • +5
Voting is closed.

", ваш дом је Земља, о њему бринити и живите у миру и равнотежи са њом и другим људима, оканите се безваздушних камених простора." Draganz. Eto, to je TO!!! I samo TO! Pozdrav i poštovanje za zdrav razum! ODLIČAN SAVET ZA POLUDELO ČOVEČANSTVO, a posebno, tobože, naučnike!

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 21:45 05.11.2017.

  • +4
Voting is closed.

Најдужих десет боравака у бестежинском стању:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_spaceflight_records#Ten_longest_hum...
(од 215 до 437 дана = од 7 до 14 месеци)

ПС: Планирана дужина трајања пута од Земље до Марса, за компанију SpaceX износи 3 до 4 месеца. Планирају да направе и користе јаке моторе на течни метан "Raptor" ...)

Анимација слетања на Марс:
SpaceX BFR Mars Landing
http://www.youtube.com/watch?v=9SCvenRvUVs
Илон Маск (власник компаније SpaceX) је одустао од употребе брода "Црвени змај" (Red Dragon) за слетање на Марс и сада му је у плану да за пут користи већи брод: "Велики соко" (Big Falcon Rocket).

djede_niko's picture
djede_niko 20:52 05.11.2017.

  • +5
Voting is closed.

Вјероватно ће будућа истраживања дати рационалан одговор. Нема ништа ирационално.
Претпостављам да је најближа поставка сљедеће грубе хипотезе: проблем смањења микроциркулације усљед недостатка довољног нивоа гравитације.
МОже бити више узрока лоше циркулације усљед бестежинског стања:
- баналнији фактор: лакше кретање повлачи мање трошење енергије, мања активност срца, смањена потреба макроциркулације (снижена биодинамика и тијела и флуида) - добро познато
- разлика притисака у висини срца , главе и доњих есктремитета без нормалног вертикалног кретања под гравитацијом, макар вјештачком, и ритимичног затварања залистака (код вена) ствара брже закречење, сужавање судова, таложење отпадних материја, поготово у микросудовима.

Нека од рјешења су 1. редовне вјежбе у усправном стању - али морају бити веће залихе хране и кисеоника (већи корисни терет) 2. механички вибросистеми/столови на неколико фреквенција за повећање циркулације а са мањим трошењем хране 3. истражити варијанте промјенљивог магнетног поља али не статичног (као код рехабилитације) . 4. блага електро стимулација различитим импулсима као код рехабилитација. Ефект 3 и 4 се могу побољшати одређеним суплементима базирани на жељезу који ће повећати ефект

Свакако ће требати вјештачка гравитација по пронципу умјерене центрифуге као добро познато рјешење. Биће критично селективно за избор погодних кандидата због центра равнотеже.

Нема јефтиних рјешења. :) Ово превазилази "Илон Маск" предузетничке фазоне спремне на ризике по сваку цијену. Овим се морају бавити озбиљни научници и више јаких технолошких нација да инвестира па је опет питање да ли ће се сви примарни ризици довољно укључити.
Тренутно осим Руса нема ко да направи поуздане погоне као РД191 за пренос већих терета 14-20 тона у орбиту (тренутно). Кинезима и Америма лако падају тешке ракете. Руси развијају стабилне системе од 30-50 тона , чак и 100 тона у перспективи и тада ће се моћи нешто озбиљно урадити.
Осим хемијско реактивног погона, други погони у космосу су још у повојима. Најбоље би било скратити лет брзжим погонима и тако скратити зрачење, потребну храну ....

Baja's picture
Baja 10:20 06.11.2017.

  • +6
Voting is closed.

Zanimljive medicinske analize posledica ovog budućeg dugog putovanja...
Izazvana gravitacija na svemirskom brodu je neophodna, kako će to funkcionisati videćemo...

Svemirko's picture
Svemirko 17:24 06.11.2017.

  • +4
Voting is closed.

Nema teorije a ni prakse u kojoj ce covek naseliti ni Mesec a kamoli Mars ili neki dalji objekat.
Rastojanja su besmisleno velika a uslovi besmisleno surovi. Jedini nas dom je Zemlja.
Ali velike pare se vrte pa mora neko da lupeta ovo-ono... Jadni ti ljudi koji budu poleteli za Mars.

Додај коментар