Сунчева суперолуја би направила хаос на Земљи

АСТРОФИЗИЧАРИ ПРОГНОЗИРАЈУ ДА ЋЕ „СУНЧЕВ МАКСИМУМ“ БИТИ НА ВРХУНЦУ 2013.

        ВРЕМЕНСКЕ прилике у Сједињеним Америчким Државама ове године су изразито лоше са сушама, високим температурама и олујама, али Сунчева суперолуја могла би да буде много гора.

        Дивовска експлозија геомагнетних честица са Сунца могла би да уништити 300, па и више од 2.100 високонапонских трансформатора који су темељ америчког електроенергетског система, упозорила је Национална академија наука (НАС).

        Како преноси агенција Ројтерс, то је навело неколико владиних агенција да израде планове за такву олују која би могла да се догоди ове године, будући да Сунце улази у активну фазу познату као „сунчев максимум“ који ће 2013. бити на врхунцу.

        Амерички стручњаци процењују да су шансе да се олуја догоди у наредној деценији око 7 одсто, што се сматра као умерени ризик, али њене последице би биле разорне попут удара великог метеора на Земљу.

        Нестанак струје изазвао би хаос, попут оног када је 600 милиона Индијаца пре неки дан остало без електричне енергије два дана за редом.

        Стручњаци се не слажу око процене могуће штете, али они у америчкој влади и индустријском сектору кажу да се ради о сложеном проблему који захтева усклађено решење.

        У најгорем случају, вода и гориво који зависе од електричних пумпи престаће да теку за неколико сати, савремена комуникација ће нестати, наводе стручњаци.

        У извештају НАС-а наводи се да би сунчевом суперолујом било захваћено више од 130 милиона Американаца.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари