Старт Dragonа одложен за 23. мај

ДРАМА У ТРЕНУЦИМА КАД ЈЕ ВЕЋ БИЛО УПАЉЕНО СВИХ ДЕВЕТ МОТОРА

РАКЕТЕ ФАЛКОН - 0,5 СЕКУНДИ ПРЕД ПОЛЕТАЊЕ

  • Аутоматски старт  прекинут зато што је централни комјутер добио сигнал да је изнад нормале притисак у комори за сагоревање петог мотора првог степена ракете

            ПРВИ приватни васионски брод Dragon није полетео према Међународној космичкој станици. Компјутерски систем је у последњем делићу секунде до старта - кад је већ била дата команда за паљење мотора ракете-носача Фалкон-9 - онемогућио полетање.

            Све се догодило у 10,54 по средњеевропском времену, а Фалкон-9 је требало да се одлепи од тлан на Кејп Канавералу у 10,55. Још тачније: команда „стоп“ је уследила о,5 секунди пре нешто што су ракета и брод требало да се одлепе од земље, а у тим тренуцима је већ радило свих девет мотора првог степена ракете. Осам према плану, а у једном је нешто било „сумњиво“.

            Сасвим конкретно: аутоматски старт је био прекинут зато што је централни комјутер добио сигнал да је изнад нормале притисак у комори за сагоревање петог мотора првог степена ракете.

            Сви су изгледи да ће Dragon полетети 23. маја. Ако се опет нешто непредвиђено не догоди.

            Брод је произвела компанија SpaceX, а њен први човек Гвин Шотвел изјавио је да због готово идентичног проблема са једним од мотора Фалкона-9 био одложен и први старт. Он, међутим, није био нимало забринут јер је уверен да је исправно свих девет мотора ракете, а да је до раста притиска у петом мотору дошло зато што једна од комора није добила довољно горива.

            „Ово није никакав фијаско. Ми смо намерно прекинули старт. Проблематнично би било летети са једним од мотора са притиском који није у нормали. Могуће је да ћемо комплетно заменити пети мотор. Ако то буде неопходно, за цео посао ће нам бити потребна два дана” - изјавио је Шотвел.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари