Следећи „пољубац” Венере и Сунца тек 2117!

Транзит Венере Сунчевим диском - космички спектакл који ће се одиграти у ноћ 6. јуна

* Ретку појаву пратиће све велике светске опсерваторије и највећи  телескопи у Аризони, Њу Мексику, Калифорнији, на Гвајанским острвима, у Русији, Аустралији, Индији...

* Следећи пролазак Венере диском Сунца десиће се тек 2117. године

         АСТРОНОМИ – и аматери и професионалци - спремају се да посматрају други пролазак Венерине ободом сунчевог диска након 2004. годнине (и последњи пут у 21 веку). Космички спектакл који ће се одиграти у ноћ 6. јуна.

         Ако су вековима уназад научници посматрали пролазак Венере и Меркура између Сунца и Земље (трензите, како их називају астрономи) да би утврдили колико је растојање од Земље до Сунца, сада пак они ову појаву посматрају понајвише зато да би им помогла у тражењу планета ван Сунчевог система.

         «Сада тачно знамо растојања (унутар Сунчевог система), међутим, транзити још увек могу бити од користи. Они могу помоћи да калибрирамо наше инструменте да бисмо «ловили» планете са атмосфером ван Сунчевог система» -  истиче Френк Хил из Националне опсерваторије за Сунце САД.

         Ова опсерваторија, као и многе друге астрономске организације широм света, планира да `испрати` пролазак Венере. Научници ће за то користити телескопе у државама Аризона, Њу Мексико, Калифорнија, на Гвајанским острвима, у Аустралији и Индији.

         Спектометријска мерења светла које ће проћи кроз атмосферу Венере, чији је састав добро познат, омогућиће астрономима да добију еталонске податке које ће касније моћи да искористе за анализу података о атмосфери планета код других звезда.

         И научници руске Пулковске опсерваторије посматраће овај догађај, саопштио је Александар Девјаткин заменик директора обсерваторије.

         «Планирамо да са централног торња посматрамо догађај, као и на сунчевом телескопу за аматерске потребе. Ради провере теорије кретања планете одређиваћемо удаљеност између центра Венере и центра диска Сунца уз коришћење астрономских телескопа. На Горној астрономској станици Пулковске опсерваторије на обронцима Кавказа такође планирамо да обавимо спектрофотометријске опсервације ради добијања информација о атмосфери Венере што је веома важно за анализу посматрања спољашњих планета» - рекао је Девјаткин.

Пулковска опсерваторија

         Људски род је релативно недавно сазнао за ову појаву. Први је саму могућност проласка Венере на фону сунчевог диска предсказао астроном Јохан Кеплер - он је унапред израчунао транзит 1639. године, користећи своју теорију кретања планета, засновану на опсервацијама другог астронома - Тиха Брахе.

         «Он је предсказао, посматрајући пролазак Венере са разних тачака Земље, да се може одредити растојање од Земље до Сунца. То је 1639. године и урађено» - каже Девјаткин.

         Резултат који су они тада добили био је 95 милиона км, што је сасвим близу реалној удаљености – око 150 милиона км.

         До времена транзита 1761. године била је организована једна од првих светских астрономских кампања: више од 100 људи посматрало је ову појаву са разних тачака земаљске кугле с циљем да одреди растојање Земље од Сунца. Управо је тада Михаил Ломоносов приметио појаву обода око Сунца и открио – и први интерпретирао ову појаву као знак да на Венери постоји атмосфера.

         Следећи пут, 1769. године у посматрању је такође учествовало много научника, посебно на острву Тахити на броду Индевор под командом Џејмса Кука. Тада је тамо отишла читава експедиција британских научника, док је исти догађај у Русији посматрала и сама царица Катарина Велика.

         Девјаткин, иначе, наглашава да се ће се голим оком кроз тамно стакло моћи видети пролазак Венере. «Положај људског ока – једна угаона минута. Диск Венере ће бити нешто мањи. Зато ће бити потребан само телескоп или бинокл» - рекао је Девјаткин.

         Људи који имају «око соколово» моћи ће нешто и да виде, додао је он. Овај научник је испричао причу о мајци познатог математичара Гауса која се није изненадила када јој је син рекао да Венера има смене фаза као и Месец. «Знам, ја то тако и видим» - рекла је она.

         Научници упозоравају да се никако не гледа на Сунце кроз бинокл или телескоп, на чијим објективима нема тамних филтера.

         Следећи пролазак Венере диском Сунца десиће се тек 2117. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари