После пуних 37 година поново укључени „мотори оријентације“ сонде „Војаџер-1“

ТА СОНДА ЈЕ САДА ОД ЗЕМЉЕ НАЈУДАЉЕНИЈИ АПАРАТ НАПРАВЉЕН ЉУДСКОМ РУКОМ

„Војаџер-1“

        АМЕРИЧКИ космички апарат „Војаџер-1“ сада је од Земље најудаљенији „објекат“ који је досад направио човек.

        Лансиран је пре равно 40 година, а његови мотори за окретање антена сонде према Земљи нису на команде одговарали током последњих 37 година.

        Пуних 37 година!

        А сада - изненада и неочекивано - јесу!

        „Војаџер-1“ за корекције положаја своје антене користи мале маневарске реактивне моторе који производе импулсе који трају свега неколико милисекунди.

        NASA је поводом поновног укључивања тих корективних мотора саопштила:

        „Последњи пут су се укључивали 1980-те године, али се испоставило да и даље функционишу. Захваљујући томе, сада Војаџеру-1 можемо продужити живот за још две или три године“.

        Те моторе још називају „моторима оријентације“, а последњи пут су коришћени док је сонда пролазила поред Јупитера, Сатурна и њихових сателита. Тада су омогућили да сонда облети те планете и да према њима усмери своје инструменте.

        Да би те моторе могли уопште да поново покрену, амерички научници су морали да поново науче да користе језик Asembler на којем је био написан њен командни код.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Аnonymus's picture
Аnonymus 13:42 04.12.2017.

  • +24
Voting is closed.

Ха'ха'ха - научници ће морати да поново науче Асемблер. Ово као да је т-идиот писао. Ако опет крену на Месец мораће да савладају и курс програмирања на кухињском дигитрону.
'Хјустоне, имамо проблем, Месец нам се превише брзо приближава!
- Сачекајте да убацим асемблер у наш земаљски мејнфрејм... стварно сте у праву, прикочите мало и скрените под ручном лево на следећој кривини све док не угледате тамну страну месеца па после само пичите право у месечев кратер! ... Нико не зна, нико не зна шта то сија!'

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 06:13 05.12.2017.

  • +4
Voting is closed.

- Данас чак и "идиот"-и који иоле познају асемблер знају да се за разлику од виших програмских језика и стандардизованих микропроцесора серијске производње, специфичности асемблер-а морају учити ПОСЕБНО за сваку специфичну платформу а поготову за ону која је јединствено рађена за посебне намене пре пола века.
- И дигитрон се мора испрограмирати иначе не би могао да обавља рачунске операције.
- И Руси су користили "дигитроне" за своје аутоматизоване сонде које су слали на Месец или у његову орбиту.
- Као и код сваког возила или авиона навигацију и управљање могу да одраде навигатиори и пилоти чији је то главни посао. Зато и постоје летелице са људском посадом из тога доба.
- Људи да ли је могуће да оволико незнамо? Са таквим незнањем ми ризикујемо да нас не само Шиптари него чак и Цигани војно поразе и да изгубимо не само Косово и Метохију него комплетну државу.

Baja's picture
Baja 13:48 04.12.2017.

  • +10
Voting is closed.

Da interesantno...
Način programiranja i upravljanja, kompjuterska tehnologija od pre 40 godina se promenila do zaboravljanja i prestanka primene.
Prostor,vreme,ludilo a tako malo našeg vremena prošlo.
Šta će uopšte biti, kakvu informaciju mogu da pročitaju "neki" ako uopšte postoje i ako sretnu zemaljsku letilicu...

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 05:25 05.12.2017.

  • +8
Voting is closed.

Да ли је уопште могуће замислити ниво глупости неког ко сматра да боље од научника и инжењера НАСЕ зна Астронаутику и асемблерско програмирање!?
О каквом IQ-у се ту ради ускоро ће чак и мање упућени моћи да оцене када крене нова фаза летова везаних за истраживање сунчевог система.
Сећам се бисера неких "Монти Пајтоноваца" који су тврдили како су фотошоповане сенке коју бацају заставе забодене на Месецу и пруге трагова које су направили Месечеви ровери и астронаути, а које је снимила НАСА-ина месечева орбитална сонда пре нешто више од пет година. Имаће проблем да објасне (не себи, него другима) како је употребљен Фотошоп када снимке тих истих области у будућности направе и друге свемирске агенције и компаније.

Bellator's picture
Bellator 15:53 04.12.2017.

  • +11
Voting is closed.

Zaboravili ste da zivite u Srbiji, zemlji u kojoj sve znamo, ama bas sve. Ja uopste ne znam zasto imamo fakultete kad znamo ama bas sve. Eto ja predlazem da doticni gospodin ili gospodja postane savetnik NASA-e, jer ocigledno da oni tamo ama bas nista vise ne znaju.

Аnonymus's picture
Аnonymus 04:14 05.12.2017.

  • +7
Voting is closed.

Овог пута ти фали само персирана похвала Кимију Раиконену који је стекао име својим коментарима на Фактима и није тамо неки анонимус. Да имаш мало мозга схватио би да мој псеудоним није анонимни већ је регистрован баш као и твој и сваки други. Иначе, случајно сам се (не баш) на почетку каријере бавио микропроцесорским асемблерским програмирањем неколико година у великој светској компанији. Твоје мишљење о мом АјКјуу ме не дотиче а што се тиче (високог) образовања мислим да би био срећан да имаш половину мога. А видим да имаш и Бе-секунданта који добро познаје стање у Србији. Ту је вероватно бољи од мене јер мање од петине моје каријере је везано за Србију. И не знам зашто он, а и ти, подразумева да се јављам из Србије. Са Насом ме везује само један мали једномесечни асајнмент (невезано за космонаутику), што није бог зна шта иако није искључено да будем тамо ангажован, мада вероватно не као саветник, можда баш као асемблерски програмер мада сам ту прилично зарђао. Добро сте ме подсетили да мало изгланцам мој ЦВ а ви уживајте ту код пицоустог. Њему такви кадрови требају као лебац а не треба вам ни ЦВ.

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 06:53 05.12.2017.

  • +5
Voting is closed.

1) Сваки иоле образованији просечан програмерски ветеран се бавио асемблеским програмирањем на кућним (или чак PC компјутерима) из 80-десетих и ти рани комерцијални 8-битни кућни рачунари су по капацитету имали упоредиве карактеристике са рачунарима из програма Аполо, Викинг, Војаџер итд... Теби таква пракса очигледно недостаје што значи да си млађи од тог периода и да никада ниси програмирао за такве системе јер да јеси онда би ЗНАО какав капацитет они имају и шта је све у њима могуће испрограмирати! Тада се не би спрдао са инжењерима НАСЕ нити са људима који за разлику од тебе о томе нешто практично знају!

2) Из твог писања се види да поред електронке и рачунарства не познајеш довољно ни астронаутику, навигацију, ваздухопловство, машинство итд. Јер да познајеш онда би могао да пишеш књиге и чланке о томе попут инжењера Миливоја Југина или читаве армије инжењера и научника који о томе пишу (како у књигама тако и на стручним веб сајтовима) и који опет за разлику од "генија" попут тебе о томе нешто професионално знају.
Ево јави се на пример на овај домаћи сајт: http://astronomija.org.rs/istorija-70162 где се поред осталог објављују чланци из историје астронаутике. Реци инжењерима и научницима који тамо пишу да су они глупани који су у заблуди и да их ти по знању све надмашујеш! Ма иди на било који факултет или у било коју фирму из области свемирске индустрије па објасни људима да треба тебе да ангажују и да ћеш им док си реко кекс помоћу њихове савремене технологије ПРАКТИЧНО доказати да људи нису били на Месецу.

Значи своју причу можеш да продаш само некоме ко је на твом нивоу или ниже од тога.
Председник Вучић је недостижни појам интелигенције за сваког "генија" твог калибра!

ПС: Ах да што се тиче IQ-a. Човече па тебе време и пракса нон стоп демантују. Колико јуче си ваљао причу овде како Американци тобож немају (потребне) ракетне моторе! Опет прича на нивоу необразованих људи ниског IQ-a. Амери су деценијама развијали читаве генерације и фамилије СВОЈИХ ракетних мотора у односу на оне које су користили 60-тих и 70-тих година, и које сада користе. Неко ко тако елементарне ствари не зна може да продаје своју причу само деци у обданишту и та прича је чак нижег нивоа од оне која се народу продаје на Пинк телевизији!

Аnonymus's picture
Аnonymus 15:48 05.12.2017.

  • +4
Voting is closed.

Лаки је мало нервозан? Мало је испиздио? Председник Вучић...појам интелигенције? Када си се ти бавио програмирањем Галаксије и Комодора ја сам програмирао систем са 40 процесора (асемблер, 8 и 16-битни). Није то бог зна шта, то сам још пре 15 година избацио из свог ЦВа. Временом сам се бавио комплекснијим стварима. У једном тренутку сам у истој консултантској кући радио са гомилом Насоваца који су ритренчовани у време буџетске штедње. Добри специјалисти али не баш сјајни 'системаши'. По теби се види да си машинац који је попут панонског морнара који је изгубио море, изгубио индустрију (демократска деиндустријализација). И сада пропагираш горе поменутог (пицоустог) и своју интелигенцију. Мора да је на високом нивоу када те свакодневно сатима туца у мозак. Нисам срећан због тога ни за тебе ни за било ког другог.
Да си још мало интелигентнији могао си да кажеш да није битна величина меморије и непостојање микропроцесора да би се отишло на Месец. Постојала је аналогна техника, ја сам радио студентски асајнмент (у сред Бгд) на аналогном рачунару којим је управљано летом Џеминија. Уосталом и Бил Гејтс је рекао да никоме неће бити потребно више од 64 кб (ха-ха-ха). Дакле што се тиче образовања ту си сигурно инфериорнији, о АјКјуу не расправљам али можемо о професионалним резултатима. Узгред, а пропо тога ко шта зна, већ пар година повремено држим парт-тајм мехатронику. Ја ништа не знам 100% јер нисам видео својим очима и тврдим нешто са великим степеном вероватноће. За разлику од мене ти све знаш засигурно као да си им држао свећу.
Не сматрам да ти је низак АјКју што седиш у Србији и чешкаш јајца пицоустом. Можда си само мазохиста или несналажљив. Можда си само фах (а можда ординарни) идиот који се јавља само испод космонаутских текстова. Ја иначе не ваљам никакве приче поготово не тривијалне.
Али, шалу на страну и да будемо практични. Ако сматраш да имаш нека знања и заинтересован си да их примениш, дискретно или отворено то провуци кроз текст, могао бих да те препоручим на неким местима. Имам доста професионалних иностраних конекција које можеш да искористиш. Претпостављам да си Србин или барем знаш српски. Нема везе и ако ниси, ако си заиста заинтересован. Ако јеси, можемо да наставимо у приватној комуникацији.

Темистоген Сиракужанин's picture
Темистоген Сира... 05:34 06.12.2017.

  • +4
Voting is closed.

Хвала лепо али мени не требају препоруке за посао. То је можда потребно некоме ко нема појма са послом (или животом) па му је за то крив некакав "Пицоусти" под којим "стење".

Аnonymus's picture
Аnonymus 06:07 06.12.2017.

  • +1
Voting is closed.

Нема фрке, понуда је била без задње намере. Није то обична препорука већ мало више од тога а ради се о великим светским компанијама, не о српским испоставама. Штета је ако си стварно интелигентан и астронаутски образован као што тврдиш да се не окушаш у нпр Наси. Она запошљава хиљаде и нису сви нобеловци. Ето нпр сад су им потребни асемблерски диносауруси из 80их али има много добрих и напредних (не)програмерских, аналитичких и бизнис позиција за обичне смртнике. Има и наших који тамо раде. Мислим да је ипак хубрис у питању, читај мало Антигону.

Додај коментар