Полеће први приватни васионски брод

Космички брод Dragon произвела америчка компанија SpaceX, а биће лансиран 19. маја са Кејп Канаверала

* На пројекат SpaceX је досад потрошила 1,2 милијарде долара. Од тога - око 390 милиона долара је обезбедила НАСА, а  100 милиона свог личног новца је дао оснивач и генерални директор SpaceX Елон Маск

* У саопштењу SpaceX било је наглашено: „Пред нама је узбудљива епоха космичких путовања. НАСА и комерцијалне компаније ће заједно радити на брзом развоју космичког транспорта»

* Четвртог дана Dragon ће почети да се постепено  помера увис, стално се заустављајући, да би се постепено толико приближио МКС да амерички астронавт Дон Петит буде у прилици да га дохвати 17-метарским манипулатором "Канадарм" и да га споји са модулом МКС Harmony

* Dragon може да на тзв. ниску орбиту око Земље изнесе 6 тона терета и да се на Земљу врати са 3 тоне. Међутим, на овај експериментални лет ће поћи са само 520 килограма терета који ће чинити неколико великих кутија са опремом за експериментисање са течностима, лаптопови, батерије, одећа и храна за космонауте која укључује 117 стандардних оброка

            КОСМИЧКИ брод Dragon, који је произвела америчка компанија SpaceX, биће лансиран 19. маја са космодрома на Кејп Канавералу и полетеће према Међународној космичкој станици. На први поглед: ништа `за падање у несвест`. А ипак није баш тако: Dragon ће бити први приватни космички брод "у гостима» МКС коју су досад посећивали само "државни" васионски бродови - руски, амерички, европски и јапански.

            «Улазимо у нову еру која ће објединити иновације у приватним компанијама са оним што већ имају и што ће у будућности имати државе» - изјавио је заменик шефа НАСА Лори Гарвер.

            У саопштењу SpaceX било је наглашено: „Пред нама је узбудљива епоха космичких путовања. НАСА и комерцијалне компаније ће заједно радити на брзом развоју космичког транспорта».

            SpaceX је прва приватна компанија која је успела да произведе истински космички брод. Била је најуспешнија и најбржа од свих које су учествовале у програму НАСА Commercial Orbital Transportation Services (COTS). Победник, иначе, уопште не крије да је заинтересован за отпрему терета и космонаута на МКС.

            SpaceX је Dragon – стартујући од нуле - у децембру 2010. довела до первог успешног лета - изласка на орбиту и  приводњења у Тихом океану. Ово су досад успевале само три земље - САД, Русија и Кина.

            На пројекат SpaceX је досад потрошила 1,2 милијарде долара. Од тога - око 390 милиона долара је обезбедила НАСА, а  100 милиона свог личног новца је дао оснивач и генерални директор SpaceX  Елон Маск (Elon Musk).

            Dragon ће у космос понети 48-метарска ракета Falcon 9. И она и сам космички брод већ су у вертикалном положају у специјалном 15-спратном хангару на кејп Канавералу.

            Када буде добијено `зелено светло`, специјални камион ће превести ракету до 200 метара удаљене стартне позиције.

            Приближно четири сата пре старта, који је планиран за 10,55 по београдском времену, почеће пуњење ракете течним кисеоником и керозином.

            Dragon ће се тек трећи дан после лансирања – ако буде успешна цела серија провера система навигацје, ракетних мотора и способности брзог мењања орбите - започети приближавање МКС.

            У првој фази, приближиће се МКС  на 2,5 километра. У тим тренуцима ће космонаути на МКС укључити и истестирати систем радиовезе МКС и Dragonа. Уследиће команда драгоновцима – да укључе сигналне светиљке.

            Прође ли све нормално, Dragon ће се удаљити од МКС да би јој се изнова приближио, направио око ње `почасни круг`, па се – пролетевши изнад МКС – вратити на полазну позицију.

            Четвртог дана Dragon ће почети да се постепено  помера увис, стално се заустављајући, да би се постепено толико приближио МКС да амерички астронаут Дон Петит буде у прилици да га дохвати 17-метарским манипулатором "Канадарм" и да га споји са модулом МКС Harmony.

            Следећег дана, након провере квалитета ваздуха унутар брода, космонаути МКС ће отворити лукове изапочеће истовар терета који Dragon довезе.

            Dragon ће остати спојен са МКС око две недеље.

            Dragon може да на тзв. ниску орбиту око Земље изнесе 6 тона терета и да се на Земљу врати са 3 тоне. Међутим, на овај експериментални лет ће поћи са само 520 килограма терета који ће чинити неколико великих кутија са опремом за експериментисање са течностима, лаптопови, батерије, одећа и храна за космонауте која укључује 117 стандардних оброка.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари