Почео „лов“ на тамну енергију

НОВИ ПРОЈЕКАТ АСТРОНОМА САД, ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ, БРАЗИЛА, ШПАНИЈЕ И НЕМАЧКЕ

Tелескоп Victor M Blanco

  • Почетком овог месеца пуштена у рад и камера DECam са највећом резолуцијом на свету, која има задатак да трага за тамном енергијом
  • Уређај је постављен на телескоп Victor M Blanco у опсерваторији Cerro Tololo, у пустињи Атакама у Чилеу. Камера од 570 милиона пиксела ће током наредних пет година скенирати око 300 милиона галаксија
  • Циљ је откривање природе ове мистериозне силе. Временом ће, поред огромног броја појединачних галаксија, истражити и око 100.000 галактичких скупина, највећих познатих стабилних структура, као и 4000 супернових

        ТАМНА енергија, мистериозна сила која чини 75 одсто универзума, у научним круговима је широко прихваћена као најбоље објашњење за феномен све бржег ширења свемира.

       Прошле године је додељена Нобелова награда астрономима који су пре деценију закључили да се ширење свемира убрзава управо захваљујући тој сили.

       Међутим, део научника сумња у њено постојање, тврдећи да је  реч о илузији коју изазива кретање Земље у односу на остатак свемира. Други мисле да је за све брже ширење свемира одговорно наше недовољно познавање силе гравитације.

       „Тамна енергија једна је од великих научних загонетки нашег времена па није изненађујуће што толико научника доводи у питање њено постојање. Међутим, захваљујући нашем раду све смо сигурнији да ова егзотична компонента свемира постоји - иако још не знамо од чега се састоји“, изјавио је Боб Никол, члан научног тима са Универзитета у Портсмуту чији су резултати недавно објављени у академском часопису Monthly Notices of the Royal astronomical Society.

       Осим тога, почетком овог месеца пуштена је у рад и камера DECam са највећом резолуцијом на свету, која има задатак да трага за тамном енергијом.

       Уређај је постављен на телескоп Victor M Blanco у опсерваторији Cerro Tololo, у пустињи Атакама у Чилеу. Камера од 570 милиона пиксела ће током наредних пет година скенирати око 300 милиона галаксија. Циљ је откривање природе ове мистериозне силе. Временом ће, поред огромног броја индивидуалних галаксија, истражити и око 100.000 галактичких скупина, највећих познатих стабилних структура, као и 4000 супернових.

       DECam је посебно осетљива на црвено и инфрацрвено светло, како би се боље истраживали космички објекти на удаљеностима и до осам милијарди светлосних година.

       Објекти који се тренутно налазе на већој удаљености све се брже удаљавају од других објеката, што узрокује промену њихове тренутне боје ка црвеном делу спектра.

       DECam ће истраживати супернове и сачинити тродимензионалну „мапу дистрибуције скупина галаксија“ и створити моделе о томе како се универзум организовао током првих неколико година после Великог праска.

       Прва фотографија, која је направљена 12. септембра била је фокусирана на скуп галаксија Форнаx. Начињена је у оквиру тестног периода, пре него што DECam у децембру и официјелно почне „лов” на тамну енергију.

       Овај пројекат је резултат сарадње астронома Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Бразила, Шпаније и Немачке.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари