Орион за лет и на Марс до 2030.

НАСА ПРЕДСТАВИЛА КОРПУС НОВОГ БРОДА ЗА ОСВАЈАЊЕ УДАЉЕНИХ ДЕЛОВА КОСМОСА

  • Капсула Ориона тешка 23 тоне и споља подсећа на бродове Меркур и Аполон који су били коришћени 60-тих и 70-тих година иако је нешто крупнија од њих: најшири део има у пречнику 5 метара
  • Прво беспилотно тестирање апарата биће 2014, а тек трећи тест биће - кроз девет година - са космонаутима на броду

          АМЕРИЧКА Национална управа за аеронаутику и истраживање космичког простора (НАСА) представила је на церемонији у Космичком центру „Кенеди“ на рту Канаверал (Флорида) корпус новог космичког брода Орион помоћу којег ће амерички научници истраживати удаљене делове космоса.  

          Алиминијски корпус капсуле направио је основни подизвођач НАСА у овом пројекту америчка авиокосмичка корпорација Локхид Мартин. У наредних годину и по дана, стручњаци ће се бавити коначном монтажом пилотирајућег апарата: добиће мотор, термо-заштиту, авионику, систем електро снабдевања и повратка на Земљу и многе друге урађаје.

          Прво беспилотно тестирање апарата биће 2014. године.

          Капсулу ће у космос „избацити“ ракета носач Делта-4. Беспилотни Орион, који ће иначе опслуживати четири астронатута, тада треба да обиђе два круга око Земље на орбити висине до 5,6 хиљада км, а затим да се спусти брзином 32 хиљаде км на сат у воде Тихог океана.

          Током тестирања ће посебно бити проверавани систем термо-заштите и рад падобрана.

          Како истичу у НАСА ,овај лет ће бити први за амерички космички ресор ван орбите око земље након мисије на Месец „72.

          Други тест-лет Ориона планиран је за 2017. год. и биће реализован помоћу пројектоване ракете велике тежине са радним називом „Систем лансирања у космос“.

          Трећи тест ће бити већ са космонаутима на броду, а предвиђен је за 2021. годину.

          „Достављање капсуле Орион у „Кенеди“  важан је корак у реализацији задатка који је поставио предсеник Обама: да се човек пошаље на орбиту према неком астероиду до 2025, а на Марс до 2030. године. Користећи услуге приватних компанија за допрему терета и екипе на Међународну космичку станицу, НАСА тренутно концентрише своје напоре на израду система нове генерације за изучавање далеких космичких пространстава. Испорука првог апарата Орион и недавни успешни лет комерцијалног брода „Драгон“ доказ су да космичка стратегија САД функционише“ - изјавио је заменик директора НАСА Лори Гарвер на званичној церемонији представљања апарата која је уприличена на педесетогодишњицу Космичког центра „Кенеди“.

          Како кажу у НАСИ, Орион ће бити брод са посадом за вишекратну употребу и освајање удаљеног космичког простора.

          Капсула Ориона је тешка 23 тоне и споља подсећа на бродове Меркур и Аполон који су били коришћени 60-тих и 70-тих година иако је нешто крупнија од њих: најшири део има у пречнику 5 метара.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари