Научници открили огромну црну рупу чије постојање се не уклапа у законе физике

СВЕТЛИ НЕКОЛИКО ДЕСЕТИНА ПУТА ЈАЧЕ НЕГО ШТО ЈОЈ ЗАКОНИ ФИЗИКЕ „ДОЗВОЉАВАЈУ“

Спирална галаксија RX J1140.1+0307

       ОРБИТАЛНА опсерваторија „Хабл“ направила је снимак неуобичајено лаке црне рупе која се налази у центру мање галаксије у сазвежђу Девица.

       Та црна рупа - како је утврђено после обраде и проучавања снимака - толико је светла да је то у супротности са досадашњим представама светске науке о таквим космичким „објектима“.

       Астрономи су досад сматрали да у средишту већине великих галаксија постоји најмање једна огромна црна рупа.

       Досадашња посматрања закривљености простора око њих навела су научнике да тврде да је маса највећих црних рупа већа од масе нашег Сунца од неколико милиона до неколико милијарди пута.

       Спирална галаксија RX J1140.1+0307, која се налази у сазвежђу Девица, удаљена је од нас око милијарду светлосних година, а окренута нам је „боком“, па је могуће посматрати њен језгро које у већини других случајева скривају облаци космичке прашине.

       Захваљујући томе је и утврђено да је црна рупа у њеном центру једна од најлакших међу досад познатим највећим.

       Астрономи ову црну рупу држе „на оку“ својих оптичких, рентгенских и радио-телескопа. Захваљујући томе су и открили оно што их је потпуно изненадило - да она десетине пута јаче светли него што би „смела“ према важећој космичкој теорији о црним рупама и њиховој улози у постојање галаксија.          

       Неки научници чак да ова црна рупа „постоји противно законима физике“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари