NASA ће се бавити „дубоким космосом“, орбите око Земље препушта - приватним компанијама

ТОМ ЕНГЛЕР: МНОГО СМО УЛОЖИЛИ ДА БИ БИЛИ МОГУЋИ КОСМИЧКИ ЛЕТОВИ У НАРЕДНИХ 50 ГОДИНА

Кенедијев центар

        АМЕРИЧКА свемирска агенција NASA ће ускоро опет моћи да шаље астронауте на Међународну свемирску станицу са територије САД, први пут од повлачења из употребе спејс шатла 2011. године.

        За тај подухват су кључне приватне компаније Боинг и Спејсекс (SpaceX) које имају комерцијалне уговоре с NASA. Учешћем више приватних компанија је на неки начин покренута „нова свемирска трка“ у Свемирском центру Кенеди, рекли су званичници.

        Пробни тестови, међу којима су и мисије с посадом, планирани су за 2018, пренео је Асошијетид прес.

        Директор Кенедијевог центра за планирање и развој Том Енглер је рекао да је у центру много уложено како би се омогућили свемирски летови у наредних 50 и више година, што ће искористити и приватне компаније.

        Јавно-приватно партнерство је преобразило Кенедијев центар у свемирску луку коју може да користи више компанија. NASA развија Систем за свемирска лансирања и летелицу „Орион“ за мисије у дубоком свемиру, између осталог и до Марса, док је приватним компанија оставила да превозе људе до ниске Земљине орбите.

        Боинг прави „СЦТ-100 старлајнер“ коју ће превозити астронауте до свемирске станице. Тренутно се праве три „старлајнера“, међу којима је у један у којем ће следеће године бити астронаути.

        „Ако је Марс врх Монт Евереста, ниска Земљина орбита је базни камп. Комерцијалне компаније су шерпаси да ствари носе тамо“, рекао је Крис Фергусон, бивши астронаут NASA и директор за посаду и мисије у Боингу.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари