Млади руски научник направио батерију која траје 12 година

КОРИСТИЋЕ СЕ У МЕДИЦИНИ, ВОЈНОЈ ТЕХНИЦИ И СВЕМИРУ, У АПАРАТИМА КОЈИ ТРОШЕ МАЛО, АЛИ БЕЗ ЗАМЕНЕ НАПАЈАЊА

         РУСКИ млади научник, магистрант на Томском политехничком универзитету Дмитриј Прокофјев изумео је нуклеарну батерију која може да ради 12 година без пуњења.

         Његова батерија је на бази трицијума и моћи ће да се користи у медицини, војној техници и свемиру, у електричним уређајима који троше мало струје, али морају да раде без замене извора напајања током десет година, на пример, у кардиостимулаторима.

         „У херметично тело батерије напуњено трицијумом - ставља се 3D детектор од галијум арсенида који претвара енергију бета честица, које испушта трицијум, у електричну струју. У телу детектору направљен је велики број специјалних удубљења. Њихова укупна површина превазилази површину детектора стотине пута, захваљујући чему нуклеарна батерија може да буде оволико ефикасна” – рекао је новинарима Прокофјев.

         Он је додао да је снага његове батерије много мања од обичних батерија, али да је она способна да без пуњења ради 12 година – то је време полураспада трицијума.

         Прототипови детектора, који чине основу ове батерије, успешно су испитани у Новосибирском институту за нуклеарну физику „Г. И. Будкер” и на Сибирском физичко-техничком факултету Томског државног универзитета.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

garavi's picture
garavi 01:35 17.01.2014.

  • +36
Voting is closed.

A ko ce drugi da izmisli nesto i podari
covecanstvu nego Rus ili Srbin ???

AlekS's picture
AlekS (није потврђен) 16:20 17.01.2014.

  • +9
Voting is closed.

Moram da vas razocaram. Imam daljinski upravljac, koji je dosao zajedno sa Marancovom mini muzickom linijom, kupljen 1997 godine i jos uvek radi sa originalnom baterijom

naelektrisani's picture
naelektrisani (није потврђен) 03:15 17.01.2014.

  • +42
Voting is closed.

Da podarimo baterije ministarki energetike..., za vibrator...
Da nam ne krade energetiku i ostavi nas u miru..., a ovako ce biti "namirena" za 12 godina, sto je 12 puta duze od njenog sadasnjeg roka upotrebe...
Pored toga SVA bi joj "kosa" bila vise svetloplava i radijativno sijala u mraku...
Tu onda nebi bilo "promasaja" ...

Mika's picture
Mika (није потврђен) 22:25 17.01.2014.

  • +16
Voting is closed.

Pa kod nje bi vibrator nestao kao u crnoj rupi! Pička ko kanta!

Додај коментар