Космички телескоп NuSTAR научницима „ставио наочари”

ПРВА „МЕТА” ОВОГ ТЕЛЕСКОПА БИО ЈЕ ИЗВОР РЕНТГЕНСКОГ ЗРАЧЕЊА У САЗВЕЖЂУ ЛАБУДА - ЛАБУД X-1 (CYG X-1)

Постављање телескопа NuSTAR унутар ракете Pegasus XL

  • Данас смо добили фокусирану слику Васељене у рендгенском дијапазону високе енергије. То је као да сте ставили нове наочаре и видели све око себе толико јасно као да видите први пут - саопштио је научни руководилац пројекта Фиона Харисон са Калифорнијског технолошког института
  • Нови телескоп ради у дијапазону рентгенског зрачења високе енергије, при чему ће у овом распону имати осетљивост 100 пута већу и просторну резолуцију десет пута бољу од других рентгентских телескопа

         КОСМИЧКИ рентгенски телескоп NuSTAR - намењен откривању и истраживању црних рупа, неуронских звезда и гама-експлозија, а такође и за изучавање Сунца - први пут је укључио своје детекторе и направио прве снимке, саопштила је Лабораторија за реактивно кретање НАСА.

         Пројекат NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), чија је укупна вредност 180 милиона долара, конструисан је да попуни „празнину” која постоји у мноштву информација које дају друге рентгенске опсерваторије као што су „Чандра” и XMM-Newton. Нови телескоп ради у дијапазону рентгенског зрачења високе енергије, при чему ће у овом распону имати осетљивост 100 пута већу и просторну резолуцију десет пута бољу од других рентгентских телескопа.

         Прва „мета” овог телескопа био је извор рентгенског зрачења у сазвежђу Лабуда - Лабуд X-1 (Cyg X-1).

         То је један од најснажнијих извора рентгенског зрачења на небу који је у ствари чрна рупа која се налази у нашој галаксији на одстојању око 6 хиљада светлосних година од Сунца.

         Рентгенско зрачење Cyg X-1 настаје као последица достизања загрејаности гасних токова који вуку од плавог супергиганта HDE 226868 према црној рупи заједно са оним који образује двојну звезду.

         „Данас смо добили фокусирану слику Васељене у рендгенском дијапазону високе енергије. То је као да сте ставили нове наочаре и видели све око себе толико јасно као да видите први пут” - саопштио је научни руководилац пројекта Фиона Харисон са Калифорнијског технолошког института.

         На снимку рентгенски извор се види у облику „пунктуалног објекта”, а не у виду размазане флеке као што је то било на другим телескопима.

         У наредне две недеље научници ће наставити калибрирање новог телескопа посматрањем још два добро позната рентгенска извора. То је G21.5-0.9 - остатак експлозије супернове која се десила пре неколико хиљада година у нашој галаксији и квазар (Квази-стеларни радио извори) 3C273 који се простире у центру друге галаксије на 2 милијарде светлосних година далеко од нас.

         Многи други телескопи - амерички „Свифт” и „Чандра”, као и европски XMM-Newton – посматраће 3C273 истовремено са NuSTAR да би помогли да се он искалибрира.

         Космички телескоп NuSTAR лансиран је 13. јуна помоћу ракете Pegasus XL која је стартовала са авиона носача L-1011 Stargazer на висини од 11,9 хиљада метара над Пацификом.

         Десет минута после старта, ракета је изашла на орбиту са апогејем (највишом тачком) од 632,8 км и перигејем 626,9 км и нагибом од 6,024 степена. Тада се космички апарат тежак 350 кг одвојио на трећем степену и почео самостални лет.

         Очекује се да ће телескоп радити на орбити минимум две године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари