И руски делови у америчком броду Orion за летове на Месец и астероиде?

У ИЗГЛЕДУ САРАДЊА РУСКЕ „ЕНЕРГИЈЕ” СА ЛОКХИД МАРТИНОМ И БОИНГОМ

Корпус брода Orion

         РУСКЕ компаније би могле узети учешћа у конструкцији и производњи америчких космичких бродова са посадама Orion и CST-100, на којима раде корпорације Lockheed Martin и Boeing.

         У сваком случају, руска Ракетно-космичка корпорација „Енергија” објавила је да о таквој могућности увелико преговара са Американцима. Њен председник Виталиј лопота изјавио је:

         „Boeing и Lockheed већ су нам понудили да производимо неке компоненте за те бродове, а и неке друге могућности. Такође: да оно што ми и они радимо има исти интерфејс. Још ништа није коначно договорено, али је већ јасно да бисмо заједно могли радити на топлотној заштизи/изолацији капсула које се враћају на Земљу и на „чворовима за спајање” брода са, на пример, међународном космичком станицом (МКС)”.

         Корпорација Boeing свој CST-100 са седам места, који прив пут треба да полети 2015, прави за краће летове на ниским орбитама. До  МКС и туристичког орбиталног комплекса Bigelow Aerospace.

         Lokheed Martin жели да њен Orion буде у стању да лети на месец и астероиде, а у перспективи – и на Марс. Први пробни летови овог брода планирани су за 2018. годину, али нису извесни јер цео пројекат треба да кошта преко осам милијарди долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари